Debaran Hari Bahagiaku.. Jemputan Untuk Semua.. =)

16 comments
Assalamualaikum semua.. Malam ini aku sungguh bahagia dan gembira sekali dan di kala ini juga aku ingin kongsikan bersama kalian agar kalian juga merasa sedikit bahagia yang aku rasa ketika ini.. Heehee..


Tinggal beberapa minggu sahaja lagi menjelang hari bahagiaku.. Banyak persiapan yang aku kira sudah hampir siap.. Tempahan baju pengantin, pelamin, mak andam, hantaran dan macam-macam lagi.. Aku begitu teruja sekali menanti kedatangan hari bahagia itu.. Kad jemputan juga sudah mula aku edarkan.. Kepada pembaca-pembaca blogku, silalah tinggalkan alamat anda supaya aku boleh poskan kad jemputan itu.. Aku ingin meraikan hari bahagia ini bersama dengan kalian semua.. Tanpa kalian nanti, mungkin majlis aku tidak akan semeriah seperti blogku ini.. =)


Apa? Kalian semua tertanya-tanya siapa gerangan orangnya yang berjaya menambat hatiku? Haha.. Si dia, insan yang amat aku cinta, yang amat aku kasihi dengan setulus hati, jiwa dan ragaku.. Si dia yang berjaya menambat hatiku dengan sikapnya yang bersahaja, yang sentiasa tersenyum padaku walau dirinya dilanda masalah, si dia yang sering menemani hari-hariku, yang sentiasa memberi aku semangat dan kata-kata dorongan agar aku dapat berjaya dengan cemerlang dalam bidang yang aku ceburi ini walau kami dari dua dunia yang berbeza.. Aku bahagia mengenalinya.. =)


Cukup sudah bercerita mengenai si dia.. Kalian akan ketahui juga gerangan insan yang akan aku habiskan sepanjang hidupku bersamanya.. Tunggu sahaja kedatangan kad jemputan aku ya.. Walaupun masing-masing sibuk dengan pelajaran masing-masing, namun kami tetap cuba untuk meluangkan masa untuk menyediakan persiapan hari bahagia kami.. Takkanlah semuanya ingin diharapkan pada emak dan ayah kami pula.. Haha..


Pada mulanya aku inginkan tema perkahwinan beach wedding, sebab itu memang impianku dari kecil lagi.. Namun si dia katakan padaku, "Kalau tsunami nanti macam mana? Saya tahu awak tak reti berenang.." Si dia memang begitu, ada sahaja lagaknya yang membuat aku tertawa.. Tak mengapalah, aku ikutkan sahaja kehendaknya, yang penting benda wajib didahulukan.. Yang paling penting juga kami bersama, berdua, sentiasa..








Bukan itu sahaja, malah soal memilih baju pengantin juga kami tidak sependapat.. Si dia inginkan warna biru putih seperti persandingan Khai dan Rosma.. Aku pula inginkan warna hijau.. Oh tidak.. Pening kepala memikirkannya.. Dua-dua sekali boleh kan? Haha.. Anyway, just wait and see.. Do come to my wedding friends, we will see, the blue guy wins or the victory goes to the green girl.. =)








Kalau diikutkan hati, banyak lagi yang ingin aku ceritakan, tapi sampai esok pun belum tentu habis.. Apa-apa pun, aku akan updatekan sedikit sebanyak cerita tentang perjalanan persiapan hari bahagiaku dari semasa ke semasa.. Sabar ya kawan-kawan.. =)



FOOT NOTE: Makluman untuk semua kawan-kawan yang tersayang.. Entry ini adalah entry yang akan ditulis pada 2 tahun akan datang.. Hahaha.. Well, aku cuma sedang praktis tentang apa yang patut aku tulis dalam masa 2 tahun akan datang apabila menjelangnya hari bahagiaku.. People said, practice makes perfect.. Jangan marah kawan-kawan.. Hanya untuk hiburan tanganku dan jamuan mata kalian.. Heehee.. =)



*ini adalah imaginasi kanak-kanak berumur 22 tahun, jika ada kesilapan, mengguris hati, perasaan, jiwa, raga dan bakul, harap dimaafkan.. Smile.. =)*

Faizul Dan Fairuz.. Double Tag.. =)

9 comments
Assalamualaikum semua.. Aku baru sahaja pulang dari menonton wayang, cerita seram dari Thailand, Coming Soon tajuknya.. Oh.. Sungguh hampeh sekali ceritanya.. Nasib baik malam ini Lady's Day, RM 6 sahaja.. Haha.. Baiklah, back to the story, entry kali ini sekali lagi tentang tag.. Tag oh tag..


1. Nyatakan siapa yang telah mengetag anda..


Aduh.. Terkejut yang amat.. Aku ditag.. Sebanyak DUA kali, soalan yang sama.. Orang yang berbeza.. Haha.. Faizul dan Fairuz.. Dua orang mamat macho yang berdarah seni.. =)


2. Letakkan gambar anda di zaman kanak-kanak yang paling anda suka.. Sebanyak yang anda suka dan nyatakan umur anda di dalam foto itu..







Siapa tu? Comel sungguh.. Haha.. Masa itu umur aku 1 tahun rasanya..





Baru mula belajar mengaji Quran.. Umur time tu 4 tahun..





Pertandingan syarahan yang aku masuk.. Umur time tu 8 tahun.. Kecil sahaja..



3. Senaraikan LIMA kejadian menarik untuk dikongsikan sewaktu anda kecil (kemalangan, perkara memalukan dan sebagainya)


- Ketika umurku 4 tahun aku pernah menggunting rambutku sendiri.. Rupanya seperti ditebuk tikus.. Habis semua rambut hadapanku.. Haha.. Ketika itu mak aku mengejar aku sampai ke rumah nenek dengan rotan di tangan..


- Waktu bulan puasa, aku sahaja budak Melayu di tadika ketika itu, umurku baru sahaja mencecah 5 tahun ketika aku mela berpuasa.. Penatnya memang tak dapat dibayangkan.. Sampai aku tertidur di ruang tengah yang digunakan untuk mengajar.. Cikgu tidak sampai hati untuk mengejutkan aku, tetapi mereka tetap meneruskan pembelajaran.. Aku tidur di tengah-tengah dunia sambil dikelilingi rakan-rakanku..


- Sewaktu di sekolah rendah, dek kerana umur pun baru sahaja 8 tahun, aku dan rakanku, seorang lelaki, bergaduh dengan menggunakan penyapu hanya kerana berebutkan jawatan ketua darjah.. Haha.. Oh.. So childish..


- Umur 8 tahun juga aku sudah dibawa oleh ayahku ke gelanggang tenis untuk belajar tenis dengan seorang couch.. Masa inilah berkenalan denga seorang abang comel.. Heehee.. Cinta monyet katakan.. Hari-hari aku akan mendapat bunga raya yang dibalut dalam kertas.. Haha.. Kenapalah bunga raya ya?


- Sewaktu sekolah rendah, aku sangat aktif dalam pertandingan syarahan.. Setiap kali jika mewakili sekolah dan pergi ke sekolah lain, semua mata akan memandang aku dengan pandangan pelik.. Maklumlah, aku budak Melayu.. Tetapi bila sahaja aku buka mulut dan mula bersyarah, semuanya tunduk dan terdiam.. Setelah selesai, aku mendapat tepukan yang sangat gemuruh.. Itu saat yang paling aku tidak dapat lupakan.. =)


4. Apa nama panggilan anda semasa kecil..

Orang kampung semua panggil aku Ana.. Keluargaku yang terdekat ada juga memanggilku debab.. Pada hal masa kecil aku tak adalah debab mana pun sebaliknya bila dah besar pula debab semacam.. Haha.. Terkenan nama debab itu agaknya..


5. Tag 10 kawan blog anda.. Pastikan mereka jawab.. =)



- Kak Gieyana yang comel loteh.. Heehee..
- Kak El yang hebat tulis novel.. Betul tak kak? Hee.. =p
- Mamamanja.. Boleh ke tag akak? Haha..
- Dudu.. Aku nak tag kau jugak..
- Wanieweng.. Saya tag awak kawan dudu..
- Encik Zaffril.. Saja nak tengok rupa you time kicik-kicik..
- Nakamura.. Dah habis exam jawablah.. Heehee..
- Frensick SN.. Jawab dik jawab..
- Edan Coba.. Walaupun Faizul dah tag hang, cheq nak tag jugak..
- Azri Sekandar.. Aku tau dia pergi dan belum balik.. Tunggu saja kepulangannya..





** Gambar-gambar di atas adalah ulangan semata-mata kerana aku tiada gambar lain dalam simpanan.. Semuanya di kampung.. Heehee.. =)





Tumpang Lalu.. Iklan Untuk Encik Zaffril..

8 comments
Assalamualaikum.. 10 minit lagi hampir ke pukul 2 pagi.. 10 minit yang lalu juga aku baru sahaja menutup komputerku ini.. Tapi sekarang aku di hadapan skrin komputer, menaip entry baru.. Tangan begitu gatal sekali jika hajat tidak dilepaskan.. Entry kali ini tentang Encik El-Zaffril.. Ingat lagi pada dia? Tok Guru 4 saat a.k.a Otai Blogger.


Sedang aku asyik melayani malam-malamku yang sentiasa diulit gelora, perit, dan pilu.. Tiba-tiba aku dikejutkan dengan sapaan dari Zaffril melalui YM.. Dia bertanyakan khabar di samping menyampaikan khabar gembira buat aku.. (gembira ke Pakcik El?) Haha.. Apa khabarnya? Adalah.. Biar aku sahaja yang tahu..


Di kesempatan kali ini, aku ingin membantu Zaffril mempromosikan blog terbarunya (ada makna nampak.. haha..) Blog ini akan dibuka pada 1 Mei ini, tepat pada pukul 12 tengahari.. (pandai pilih tarikh launch blog) Huhu.. Blog Zaffril ini akan mengupload novel karya dia sendiri.. Katanya tajuk novel itu ialah Cinta Si Rempit.. Mentang-mentanglah dia Mat Rempit Sejati.. Tapi Mat Rempit pun, muka walaupun nampak kental nampak macho, hati mahu jiwang beb.. Haha.. Bagi sesiapa yang berminat, janganlah segan-segan usha blog mamat ni.. Sebab dia pun tak segan kalau anda usha blog dia.. (betul tak Zaffril?)



http://elzaffril.blogspot.com


http://novel17.blogspot.com






Ini baru Mat Rempit Sejati.. Heehee..





Inilah orangnya.. Encik Zaffril..
Budget kacak je dia ni.. =p



Foot Note:


1) Encik Zaffril.. Saya telah mencilok gambar anda.. Sila maafkan saya jika anda marah.. Tapi saya suka gambar ini.. Jadi bolehkan saya tayangkan di sini? Heehee.. =p


2) Untuk pengetahuan kalian juga, promosi yang aku lakukan ini adalah atas dasar keikhlasan hati dan setiakawan (wah.. terharu aku).. Aku tidak mendapat apa-apa hasil royalti mahupun wang gaji hasil daripada "penayangan" novel ini.. Harap maklum.. Hee.. =p


Okey semua.. Sampai berjumpa lagi di lain entry.. Salam sayang dari aku untuk semua.. Selamat tidur dengan nyenyak dan mimpi yang indah-indah.. =)




Tag Oh Tag.. Kak Gie Oh Kak Gie.. =)

4 comments



Assalamualaikum semua.. Sekali lagi aku didatangi dengan tag.. Kali ini daripada Kak Gieyana kita.. Well.. Here it goes.. =)


1. Names that friends call you..


Along - Family aku; Fana @ Hana @ Ana - Kawan-kawanku; Saerah - tidak lain tidak bukan Edan Coba (Faizul pun sudah terikut-ikut); Sayang - bilalah ada orang nak panggil macam tu.. =p


4 most important dates in your life


31/01/1987 - of course tarikh lahir aku

23/05/1960 - abah aku

22/10/1966 - mak aku

19/03/2008 - tarikh aku accident (aik.. kata dah lupa)


4 things you have done in the last 30 minutes


Mandi, Makan Roti, Kira Duit, Layan Blog


4 ways to be happy


Listen to songs, Gather with my family & friends, Crying (paradoksnya), Blogging


4 gifts you would like to receive


HTC
Suzuki Swift (kereta idamanku)
Kamera macam Kak Gie (Akak.. Bak satu kamera.. Hee.. =p)
A flower & a ring (for proposal of course..)


4 of your favourite hobbies


Cooking - Blogging - Reading - Kacau orang


4 places you want to go for vacation


Sabah (dah pergi.. nak pergi lagi..)
Pulau Perhentian (suka pula tengok rakanku Farrah Nadiah honeymoon di sana)
India (aku nak jumpa shah rukh khan boleh?)
Paris (kota cinta orang kata.. nak pergi dengan orang tersayang)


4 things always found in your bag


Purse, Handphones, Books, Stethoscope


4 you love so much


My parents, My siblings, My G8 Smart, Maybe you?


4 things "SPECIAL" for you


My hubby (Kak Gie.. Boleh ke saya jawab camni? Haha..)
Belum ada hubby lagi macam Kak Gie.. Apa ya..


Me, myself of course
My family & friends
Perkenalan aku dan dia (part 1)
Perkenalan aku dan dia (part 2)


4 who you would like to answer this survey


Nak tag Encik Azri Sekandar.. (tapi dia dah "tak ada".. Huk Huk Huk)
So.. Aku jadi malas nak tag balik.. Heehee.. Tunggu Encik Azri Sekandar balik eh kawan-kawan.. =)




Akhirnya Aku Tersungkur Menyembah Bumi

8 comments
Ya Allah.. Kenapa ini yang harus terjadi padaku? Semangat yang aku kira sudah pulih tetapi kembali bernanah dan hancur dimamah satu persatu dan akhirnya tiada lagi yang tinggal.. Dunia ini seakan kelam.. Lututku akhirnya pasrah dan tidak mampu lagu berdiri.. Aku tumbang, rebah menyembah bumi.. Arrgghh.. Mengapa begini peritnya rasa di dalam hati.. Sungguh.. Aku tidak mengerti..








Kerana KFC.. Aku Di Tag.. Kasihan Fairuz.. Haha..

13 comments
Assalamualaikum.. Selamat tengahari semua.. Tengahari yang panas begini, aku meluangkan masa sebentar untuk menjengah ke blog rakan-rakanku.. Menapak sahaja di blog Fairuz Selamat, aku lihat aku telah di tag.. Apa? Akukah itu? Fairuz.. Janganlah kerana tak dapat KFC maka saya di tag.. Hahaha.. =p Apa-apa pun aku layan saja.. Jom kita tengok soalan apa yang ditanya..







1. Copy badge "2009 Cute's Blogger Award" di atas untuk diletakkan di blog anda..


2. Link/Ceritakan kembali siapa yang memberikan award ini kepada anda..


Adalah seorang abang, Fairuz namanya.. Orang kata dia artis.. Yeke? Aku kata diva meletops macam ala-ala Nabil juga.. Hak hak hak.. Kan Fairuz kan? Inilah Fairuz Selamat.. (gambar ini aku pinjam daripada Fairuz, thanx Fairuz)






3. Setiap blogger mesti menyatakan 10 fakta/hobi diri sendiri sebelum memilih penerima award seterusnya..


- Aku dan familiku sering berpindah-randah kerana pekerjaan ayahku sebagai pensyarah. Aku pernah tinggal di Miri, Sarawak selama 11 tahun, Bangi 2 tahun dan sekarang di Melaka.


- Aku mendapat pendidikan di sekolah Cina sejak dari tadika sehinggalah di tingkatan 2.. Ketika itu pelajar Melayu hanya ada dua orang sahaja..


- UPSR aku telah berjaya mendapat 7A dan satu-satunya pelajar mendapat 7A di sekolah tersebut.. Sampai dapat masuk suratkhabar lagi.. Haha.. Tapi sekarang populariti dah menurun.. Huk huk huk..


- Aku pernah accident ketika di highway dan melakukan aksi drift, nasib baik tiada kereta datang ketika itu, jika tidak aku tidak tahu apa yang akan terjadi pada diriku.. Syukur alhamdulillah..


- Hobi aku.. Aku suka kumpul movie, Hindustan, Korea.. Ratu air mata, akulah itu.. Tidak sah kalau menonton cerita-cerita ini kalau aku tidak menangis.. Haha..


- Aku juga suka memasak.. Setakat ini aku pernah menjamu kawan-kawanku bihun putih, Tom Yam, masak lemak cili api, ayam goreng berempah.. Aku tidak tahulah apa rasanya.. Samada disukai atau tidak.. Tapi layan sahaja.. Haha..


- Adoi.. Baru nak masuk 7.. Apa lagi.. Aku pernah mendapat tawaran menyambung pelajaran di UKM, Fakulti Sains Kesihatan Bersekutu dalam jurusan Audiologi.. Sekejap sahaja aku di sana.. Seminggu lepas orientasi aku cabut.. Haha.. Nak tau sebab apa? Sebab rupanya kampus itu terletak di Kuala Lumpur, dekat dengan Chow Kit.. Dan aku memang tidak suka dan tidak gemar untuk tinggal di situ.. Aarrgghh.. Aku tak boleh terima.. Macam budak-budak kan?


- Aku pernah menuntut di Pusat Asasi Sains UM.. Bukan sebab apa aku ingin ceritakan di sini, cuma dalam sepanjang hidup aku, kenangan di PASUM yang paling aku ingat dan kalau diberi peluang aku ingin kembali semula ke sana.. Rindunya kat Kolej 11.. Rindu banget..


- G8 Smart adalah geng-geng aku dan aku sayang gila mereka.. Heehee.. =)


- Aku rasa aku dah.. Hurrmmm.. ???


4. Anda perlu memilih 6 orang penerima award seterusnya dan menyatakan nama mereka di blog anda..



Aku hadiahkan pada semua.. Jadi pada semua yang ingin mengambilnya, silalah ambil dengan tag sekali ya.. Satu pakej okey.. Haha.. Till then.. Tata semua.. =)





~ Jiwa Rasa Gelora.. Kasih Pada.. Siapa??? ~

7 comments
Assalamualaikum..


Pukul 2.43 pagi.. Aku mengiring ke kiri dan ke kanan cuba untuk melelapkan mata.. Namun ternyata sepasang mata ini begitu degil untuk melabuhkan kelopaknya sedangkan ianya sudah begitu layu.. Aku bangkit, menghadap komputer dan memulakan coretan yang aku kira perlu untuk aku luahkan agar malam ini aku dapat tidur dengan tenang..


Apakah sebenarnya yang berlaku dalam diriku ini? Ada gelora dalam jiwaku, yang menyeksa hati dan menyekat mindaku.. Ibarat ombak yang bergelora sebelum datangnya taufan, aku resah, ada sesuatu dalam diriku yang tidak mampu aku ungkapkan, ada sesuatu rasa yang begitu.. INDA
H??? Hmm.. Mana mungkin.. Akalku pantas sahaja menyangkal fikiran nakal itu, tetapi hati ini begitu riang sekali, melonjak kegirangan.. Resah sungguh, perasaan ini begitu menghimpit jiwa, tatkala ini, akal dan hati seolah-olah bersatu memikirkan hanya yang satu itu..








Aku tidak sabar menunggu hari itu.. Hari di mana gelora dalam jiwa ini hilang.. Namun jikalau ianya hilang, aku bagaimana? Hmm.. Teringat aku pada bait lagu JIWA RASA GELORA,
KASIH PADA... SIAPA??? Haha.. Akalku mengakui adanya gelora tetapi menyangkal wujudnya kasih.. Entahlah.. Otakku beku, tiada apa yang aku dapat fikirkan dengan waras di kala ini.. Hmm..







Mataku kian layu dan layu.. Namun resah dan gelora tetap bertandang tanpa dijemput, tidak juga mahu keluar walau disuruh berkali-kali.. Aku cuma berharap, sinaran sang suria pagi esoknya, mampu mengusir jauh rasa yang ada dalam diriku ini.. Tidurlah.. Jika perlu aku paksa mata ini untuk tidur, aku akan lakukan juga. Sesungguhnya aku tidak sabar menunggu sinaran suria esoknya mengusir rasa yang kian bersarang dalam diri ini..


Selamat malam semua.. =)



Artis Nak Bagi Signature.. Haha..

13 comments
Assalamualaikum semua.. Selamat malam.. Heehee.. Gempak betul tajuk entry aku kali ini.. Ya.. Betul.. Artis nak bagi autograph.. Cepat-cepat sebelum terlambat.. Hak hak hak..


Okeylah.. Back to the main story for today.. Aku baru sahaja selesai menyiapkan award.. Ooppsss.. Nope.. Aku tidak mahu menggelarkannya award.. Hmm.. Apa yang sesuai untuk digelar ya.. Hadiah dari hati?? Cenderahati?? Yang penting secebis bingkisan ini khas aku tujukan buat teman-teman bloggers sekalian especially followers tercinta.. Heehee.. Juga buat kalian yang singgah ke blog aku, jikalau sudi, terimalah bingkisan dari hati aku yang tidak seberapa ini..


Lastly, Farhana sayang semua.. Selamat malam..

*sedih tak dapat nengok AF..*




Percubaan Pertama

11 comments
Assalamualaikum.. Jam sudah menunjukkan pukul 12 tengahari.. Aku baru sahaja selesai makan tengahari, 2 keping roti yang diapit dengan chilli tuna.. Kenyang rasanya.. Lalu aku mula menghadap komputer, niat hati ingin mengupdate sedikit cerita sebelum mula menelaah buku..


Apa yang ingin aku kongsi hari ini ya? Hurrmm.. Well, lets share a lil bit experience of mine on my first attempt involve in the world of blogging.. Aku mula menulis blog sekitar bulan Februari 2009. Pada mulanya aku begitu bersemangat sekali tetapi lama kelamaan semangat itu kian luntur kerana aku rasakan kesepian di setiap sudut blog aku.. Edan, sahabat mayaku yang pertama menjadi pengunjung setia blogku ini juga mengatakan perkara yang sama.. Sehingga sampai satu tahap aku ingin tutup sahaja blog ini..


Namun, masih ada yang sayang.. (ayat tak menahan) Atas sokongan rakan-rakan dan Edan aku memulakan proses memakmurkan blog.. Puas aku merayau ke sana sini dan akhirnya beginilah rupanya blog aku setelah penat berhempas pulas.. Follower yang dahulunya seorang sahaja kini telah mencecah 25 orang.. Buat follower aku atau boleh aku gelarkan sebagai teman bloggers, terima kasih kerana rajin singgah ke blog saya.. =)


*Aku harap dapat menyelesaikan MISI 50 Followers itu dengan jayanya.. Sebab inilah sebenarnya batu loncatan untuk aku memakmurkan blogku ini.. Dengan adanya sokongan rakan-rakan maya ini sahajalah aku bersemangat untuk sentiasa mengupdate cerita dan make-over blogku ini.. Thanx semua..*









Inilah dia orangnya yang rajin mengunjungi blogku ini di awal pembukaanya.. Heehee.. Dah hampir setahun aku mengenalinya.. Memang lawak habis orangnya.. Jom kita usha blognya okey.. Ala-ala diva lagi.. http://edan-coba.blogspot.com.




After Construction

4 comments
Assalamualaikum semua.. Selamat malam.. Tiada apa sangat yang ingin aku kongsikan pada entry kali ini.. Cuma kalian lihat tak perbezaan pada blog aku? Haha.. Aku meminta tolong daripada sahabatku EDAN COBA, untuk belajar tentang 3 column ini, lalu dia menyuruh aku membuka blog abang Ady Syam..


Aku akui kerja ini bukannya mudah kerana kebanyakan mereka mengadu tidak berjaya melakukannya, namun berkat daripada tutorial yang aku pelajari dari blog abang Ady Syam, Sederhana Itu Indah, akhirnya aku berjaya juga walau dalam terkial-kial mencari code, copy & paste.. Fuh.. Mencabar juga..
Al maklumlah, budak baru belajar tentang dunia blogging.


Well, aku cuma ingin say thanx a lot pada Edan dan juga abang Ady atas tutorial yang dia sediakan.. Thanx again.. Hendak kata aku puas hati seratus peratus itu tidaklah tetapi bolehlah.. Hehe.. Okey semua, sampai di sini sahaja. Sayang semua.. =)



At Last I Found It

8 comments
Assalamualaikum dan selamat malam.. Jenuh aku menunggu jam menunjukkan pukul 12 tengah malam kerana aku tidak sabar menulis entry baru.. Bukan apa, aku tidak mahu menulis 3 entry dalam sehari, nanti aku dilabel sebagai gila kuasa.. Hahaha..


Hmm.. For this post, I am happy to share with all the readers something that I had found.. At last.. Laguku untukmu ke lagumu untukku? Haha.. Itu tidak penting, yang importantnya sekarang aku ingin berkongsi rasa hati dengan kalian.. Aku telah jatuh cinta.. Heehee.. (malu-malu pula)


Aku telah jatuh cinta pada lagu nyanyian Anggun, Jadi Milikmu (Crazy).. (jangan marah ya) Aku jatuh kasih pada liriknya.. Heehee.. =) Jom kita usha sama-sama lirik lagu Anggun ini.. 1, 2, 3.. Music please.. =)






JADI MILIKMU (CRAZY)

Setiap kali bermimpi
Aku menunggu datangnya kamu
Setiap kali ku tahu
Kau buatku tersipu
Walau cuma sekejap
Tak bisa hilang; Tak mungkin lenyap
Setiap kali terjadi
Engkau membuatku terpana
Yang aku mahu hanya dirimu
Kau seorang
Dan aku mahu jadi milikmu
Ku mahu jadi milikmu


You know that is true
Ain't nobody else; I am crazy for you
It's all about you
Everybody knows that I am crazy for you
You know that it's true
Wanna show the world I go crazy for you
It's all about you
Everything you do make me crazy for you


Tak lagi ku mencari
Yang aku rindu ada di sini
Tak lagi aku sendiri
Wajahmu terlukis di hati
Engkau matahariku
Kau sinar pagi sinar malamku
Hati yang dulu biru
Kini tertawa kernamu
Yang aku mahu hanya dirimu
Kau seorang
Dan aku mahu jadi milikmu




Hmm.. Amacam? Best tak lirik lagunya.. Oh.. I had fall in love with it.. Ok.. Lagu ini aku dedikasikan buat... Haaa.. Mana boleh bagi tahu.. Tunggukan jawapannya di entry-entry yang akan datang.. Hehe.. Suspens sikit.. Mungkin anda tahu siapa? Okey.. Sampai sini sahaja, selamat malam, mimpi yang indah-indah ya.. =)





Menunggu Kedatangan 1 Mei

10 comments
Assalamualaikum.. Aduh.. Giat sungguh aku menulis entry.. Al maklumlah, orang baru habis test.. Haha.. Kenapa dengan 1 Mei? Bukanlah aku excited untuk menyambut Labour Day tetapi tarikh itu aku akan pulang ke Melaka.. =)


Jika diikut logiknya, minggu ini aku sudah balik ke rumah, maka selalunya aku akan pulang ke rumah sekali lagi selepas sebulan.. Tapi kali ini, selepas dua minggu, aku akan pulang lagi.. Abah menyuruhku pulang, katanya ingin menghantar kereta Kelisa aku itu untuk diservis.. Huhu.. Ini kerana aku sering merungut pada abah, kereta aku tidak mampu lagi memecut seperti dulu.. Haha..


Sebelum pulang juga aku akan singgah ke KL untuk mengambil adik aku yang belajar di Institut Perguruan Bahasa Melayu di Pantai Dalam.. Arrgghh.. Aku cukup tidak gemar masuk ke KL, tambahan pula aku yang drive.. KL yang sangat sibuk.. Tetapi apa-apa pun, Farhana tak kisah.. Haha.. Yang penting aku dapat pulang dan makan masakan emak.. Kali ini aku ingin request makanan apa pula ya? Haha.. =p (aik.. kata nak kurus.. heehee..)


Ada siapa-siapa yang nak temankan aku balik ke Melaka? Jom laa.. Kita cuti-cuti Malaysia di Melaka.. Hehe.. =) Okey semua.. Itu sahaja bebelan aku untuk kali ini.. Aku tinggalkan kalian dengan pose menarik aku di tengah panas.. Hak hak hak.. Till next time.. Sayang semua.. =)



Kenapa dok kat tengah panas tu dik? =p


Tag From Gieyana.. =)

5 comments
Assalamualaikum dan selamat petang semua.. Setelah pulang sahaja dari kolej, aku terus ke kedai makan, kebulur dek kerana menahan lapar sejak dari tengahari tadi.. Haha.. Selesai sahaja makan, aku pekena ABC pula.. Wah.. Dalam cuaca yang panas sebegini, ABC memang sesuatu yang sangat nikmat.. Haha..


Setelah makan, mata pun mengantuk.. Namun sebelum itu aku ingin melangsaikan hutang tag aku.. Tag ini datangnya dari Gie.. Ini tag kedua aku.. Haha.. Tagnya berbunyi begini..


1) A title of your hobby


Well.. As you can see, that is my hobby.. Collecting VCD.. =)


2) A brief story


Yup.. Mengumpul VCD, DVD, original mahupun pirate.. Haha.. Most of my collection ialah Korean drama and Hindi movie.. Aku cinta gila sama cerita Hindustan.. Haha.. Kalau kalian hendak tahu, gambar di bawah itu cuma 1/4 sahaja daripada koleksi cerita simpanan aku.. Banyak tak? Mak aku cukup bising kerana dia mengatakan membazir sahaja membeli cerita Hindustan, tengok sekali lalu disimpan di dalam almari.. Aku bukan apa, kerana minat aku yang begitu mendalam dan kegilaan aku pada cerita Hindustan, aku tidak kisah untuk membelanjakan RM19.90 sebulan.. (jangan gelak, sebab aku memang minah jiwang berjiwa Hindustan) =p






Koleksi-koleksi cerita kesayangan aku..



Cerita di bawah ini pula cerita yang aku ingin sangat membelinya.. Walaupun ceritanya sudah aku tonton di wayang, tetapi aku tetap dengan tekad dan niat aku untuk membeli cerita-cerita ini.. Heehee.. =)








Selain itu, aku juga sangat gemar mendownload lagu.. Rakan-rakan menggelarkan aku gudang lagu kerana apa sahaja lagu yang mereka minta, semuanya ada.. (tapi jangan minta lagu pelik-pelik) Aku cukup minat pada lagu-lagu Indonesia (bukan pengkhianat bangsa) dan juga lagu-lagu Otai Rock.. Best banget.. Haha.. Jadi sebagai konklusinya, aku ini boleh dikategorikan sebagai semuanya aku rembat.. Haha.. Cerita dan lagu apa-apa pun aku layan.. Asalkan best.. Heehee.. =)


Selesai sudah menjawab tag.. Fuh.. Mencabar betul.. Hak hak hak.. Okeylah, bagi sesiapa yang berminat hendak jawab, dipersilakan.. Hendak suruh aku tag orang balik, memang aku liat.. Haha.. Okey semua, have a pleasant evening.. =)




Melepaskan Atau Dilepaskan?

11 comments
Assalamualaikum semua.. Aduh.. Entry kedua untuk hari yang sama.. Padahal esok test.. Haha.. Tak mengapa.. Perasaanku yang berkobar-kobar untuk menulis entry ini perlu didahulukan terlebih dahulu.. Barulah boleh jawab test dengan tenang esok.. Hee.. =p


Petang tadi di kala aku sibuk melayan perasaan, tiba-tiba sahabat lamaku .:Dudu:. telah BUZZ aku.. Rupanya ada perkara yang ingin ditanyakannya.. Pada dudu juga aku telah menceritakan tentang kisah hati dan perasaanku pada dudu.. Almaklumlah sudah lama tidak mengupdate story dengan sahabatku yang seorang ini.. Haha.. =)


Aku menceritakan kepadanya tentang kisah aku.. Aku yang "ditinggalkan" terkapai-kapai tanpa sebarang penjelasan.. Dudu juga bertanyakan kepadaku kenapa si dia harus menyeksa perasaanku dan kenapa tidak sahaja berterus terang.. Kalau padi katakan padi, tidak aku tertampi-tampi, kalau sudi katakan sudi, tidak aku ternanti-nanti.. Ya.. Sudah setahun aku menunggu penjelasan darinya, kerana penantian inilah aku masih tidak melupakannya.. Sedangkan di hatinya tiada langsung aku.. Akal aku menyuruh aku melupakannya, tetapi hatiku berdegil.. Seksa sungguh perasaan seperti ini.. =(


Nasihat dudu padaku, lupakan sahaja dia, you have to move on.. Tapi bagaimana dudu? Dudu kata, assume saja yang dia tidak menyintai aku.. Bila aku fikirkan kembali, betul juga, sampai bila aku harus menunggu dan membawa luka ini di sepanjang perjalanan hidupku.. Maka, aku mengambil keputusan untuk assume sahaja.. Aku rela melepaskan dirinya yang telah melepaskan diriku..


Life has to move on.. I'll take one step at a time.. Slowly and steady..
Dan sekarang aku merasa lega, aku melepaskan dia akhirnya.. Hatiku dulu yang penuh dengan dirinya kini sudah aku buang dan hiasi semula untuk "tetamu hati" yang lebih bermakna yang akan datang entah esok atau lusa.. Itulah kata dudu.. One day Farhana.. Thanx dudu.. Aku sayang ko.. =)


Aku mampu untuk move on juga sebab adanya kalian, teman-teman bloggers yang tersayang.. Kalian telah banyak menyerikan hidupku.. Terima kasih semua.. =) Sampai sini sahaja, selamat malam dan mimpi yang indah-indah ya..





5 Perkara Yang Aku Inginkan Menjelang Umur 24!!!

9 comments
Assalamualaikum semua.. Sudah hampir 4 jam aku menjejakkan kaki ke bandar Ipoh.. Pulang untuk memulakan posting baru.. Cutiku sudah habis.. Sedih aku memikirkannya.. Tapi bila diingatkan yang aku ada kalian semua menemani di sisi, aku jadi lupa pada kesedihan aku.. Heehee.. Post kali ini, aku ingin share dengan kalian, 5 things that I wanted to achieve when I reach the age of 24.








Pertama sekali, apabila umur aku mencecah 24, aku berdoa agar aku dapat graduate dengan cemerlang dalam bidang yang aku ceburi ini.. Kalian semua, doakan aku ye.. Jadi Farhana, jangan malas-malas.. Baca buku cepat.. Heehee.. =p








Keduanya, aku sangat mengharapkan yang aku dapat merealisasikan impian aku untuk kurus.. Haha.. Dah lama dah hasrat ini, tetapi nafsu makan yang sentiasa naik turun menyukarkan misi aku ini.. (alasan aje tue) Siapa-siapa yang ada tips untuk aku, jom la share.. Aku terima dengan hati, tangan, pintu terbuka.. Heehee.. =p








Ketiganya pula, aku ingin di kala aku mencecah 24 tahun, aku sudah menemukan cinta sejati aku.. Teman lelaki yang sekaligus akan menjadi suamiku.. (cewah.. tinggi harapan aku..) Ciri-cirinya? Hmm.. Aku tidak mahu berkahwin dengan doktor.. Itu yang aku pasti.. Aku inginkan lelaki yang.. Hmm.. Entahlah.. Yang penting, yang sayangkan aku.. =)








Keempat ini lebih kepada keinginan jangka masa panjang.. Haha.. Aku inginkan sebuah famili bahagia.. Punya suami tercinta, anak-anak seramai mungkin.. Heehee.. Juga hidup gembira bersama abah dan emak yang aku sayang sangat-sangat.. =)








Last but not least, yang penting sekali, time umur aku 24, aku ingin sihat dan happy selalu.. Kalau tak happy, tak sihat, macam mana aku nak capai keinginan yang lain-lain itu.. Betul tidak kawan-kawanku? Hehe..


Ok readers, sampai sini sahaja untuk post kali ini, till then.. Tata titi tutu.. Farhana sayang semua.. =)




Masakan Emak.. World!!!

6 comments
Assalamualaikum semua.. Bertemu sekali lagi kita dalam rancangan memasak.. Ooppsss.. Melalutz pula.. Heehee.. Selepas terbontang dek kerana kekenyangan selepas makan, aku kini kembali untuk menulis post yang setrusnya.. Perut kenyang, semangat hendak menulis pun berkobar-kobar.. =)









Apa yang aku hendak share hari ini? Nampak tak makanan di atas.. Itulah mee rebus Johor yang sangat popular.. Tapi itu cuma gambar hiasan sahaja.. Kalau anda semua hendak tahu, sudah 3 bulan aku mengidam Mee Rebus Johor masakan mak aku yang WORLD itu.. Haha.. Almaklumlah, bila duduk berjauhan dengan keluarga, balik rumah macam-macam benda yang diidam itu akan direquestlah.. Sampai mak aku membebel, "awak ni asik dok mengidam, bilanya nak kurus, kata nak kawin.." =p


Owh.. Itulah ayat yang aku tidak ingin dengar.. Tapi memang betul pun apa yang mak aku kata.. Haha.. Tapi apa-apa pun, perut aku lagi penting dari keinginan hendak berkahwin. Haha.. Bukan senang hendak merasa masakan ibu kita.. Anda yang duduk berjauhan pasti memahami perasaan aku.. =(


Dan aku pun dengan selamatnya telah mencekik 2 mangkuk Mee Rebus.. Memang world.. Anda yang teringin hendak makan, datanglah ke Johor, negeri kelahiranku yang tercinta.. Di sana sahaja ada Mee Rebus yang sedap lagi pure.. Haha.. =p


Ok readers semua, till next post.. Selamat malam.. Dan mimpi yang indah-indah.. Sayang semua.. =)




Isteri VS Girlfriend

2 comments
Assalamualaikum.. Tengahari yang panas di Melaka.. Fuh.. Kebetulan juga aku baru selesai membaca artikel yang panas isunya, PERBEZAAN ANTARA ISTERI DAN GIRLFRIEND PADA PANDANGAN SEORANG SUAMI.. Haha.. Jadi apa kata aku kongsikan dengan kalian untuk kita fikirkan bersama di samping bergelak ketawa.. Ketawa, ketawa juga.. Tetapi, fikirlah..(petikan dari Majalah Mastika)







1) Isteri macam TV, girlfriend macam handphone. Di rumah tengok TV, pergi ke luar bawa handphone.


2) Tak ada duit jual TV. Ada duit, beli handphone baru.


3) Kadang-kadang seronok tengok TV, tapi selalunya banyak masa habis main handphone..









4) TV percuma sepanjang hayat, tetapi handphone kalau tak bayar servis line talian akan ditamatkan serta merta.


5) TV saiznya besar, berat dan buruk, tetapi handphone cute, comel, ramping dan boleh dibawa kemana-mana, bila-bila masa sahaja.


6) Kos penyelenggaraan Tv murah saja, lagipun jarang rosak, tapi handphone mak oiii.. Mahalnya.. Selalu meragam pula tu..







7) Yang sadisnya, TV ada remote control, tapi handphone tak ada..


8) Cuma satu saja kelebihan TV, tak ada virus. Tapi handphone, sekali kena virus habislah..


9) Jadi jangan pening kepala, pilihlah TV anda, kalau boleh TV plasma.. Kuang kuang kuang..



~ Namun, pada pandangan aku sebagai wanita.. Oh lelaki.. Tak salah cari handphone, tetapi kalau boleh, handphone itu biarlah yang ada fungsi untuk menonton TV.. Bukankah senang begitu??? Maksud aku, kalau nak couple, kalau boleh pasangan itu biarlah yang satu dan terakhir, yang mampu jadi handphone dan TV.. Heehee.. Tapi itu cuma pandangan hamba yang hina dina ini.. Pandangan anda pula? ~

Hadiah Untuk Edan Coba =)

3 comments

Edan oh Edan!!! Heehee.. Satu hari satu malam cheq dok wat benda ni kat hang tau.. So.. Apa lagi.. Tima kaseh cpat la kat cheq.. Hang ni laa.. =p


(walaupun bagi cheq lawa, bg hang tak seberapa lawa, tapi nak tak nak hang kena trima jugak.. dari jauh ni cheq mai mrisik hang.. haha.. =p)


~ Thanx for being a supportive and cool kawan untuk cheq.. Sayang hang.. ~

Lelaki Semua Sama? Samakah?

2 comments



Assalamualaikum semua.. Jam sudah menunjukkan pukul 3.15 pagi.. Mata aku masih lagi belum mengantuk.. Sedang asyik berjalan-jalan dari satu blog ke satu blog, belajar dan mencari pengalaman.. (sambil-sambil juga mencari follower)..


Tiba-tiba fikiran aku melayang memikirkan tentang pebualan kosong antara aku dan teman serumahku, Akmariah.. Dialah antara insan dalam hidup aku yang aku sering luahkan dan berkongsi cerita tentang kehidupan, hati dan perasaan.. Haha.. Ceritanya bermula seperti ini..


Ada seseorang yang benama lelaki, yang aku kenal menyatakan padaku "LELAKI PADA HAKIKATNYA SEMUA ADALAH SAMA".. Kalau diutarakan pada setiap lelaki pasti mereka akan katakan setiap lelaki adalah berbeza, jangan cepat meletakkan kata hitam putih tentang seorang lelaki yang belum kita kenal sepenuhnya, tapi kali ini apa yang aku dengar sungguh di luar jangkaanku..


Lalu aku tanyakan pada Akma melalui persepsinya sebagai wanita, adakah lelaki memang semuanya sama.. Akma dengan pantas menjawab.. YA.. TAPI.. TERPULANG PADA DIRI SESEORANG LELAKI ITU UNTUK MENJADIKAN DIRI MEREKA BERBEZA DENGAN LELAKI YANG LAIN..


Arrgghh.. Aku tambah pening dan keliru..

Update Oh Update!!!

1 comment
Assalamualaikum semua.. Aku kembali untuk entry yang seterusnya.. Well, I'll just want to make things easy.. So, I'll upload 3 posts in a row.. Not forgotten, thanx a lot to Mista El-Zaffril, Nakamura and Bee cause willing to spend your time and answering my first tag.. You guys are great.. =)







COMMENTS.. Yeah.. At last my comment is going back to normal.. Thanx to bee for letting me know about the problems to leave your comment behind.. And.. Here you go.. I've solve the problem.. Haha.. Friends out there.. Sorry for the incovenience.. Do leave your comments here.. I'm waiting for any compliments (perasannya dia ni) and criticism..








O&G..
Today is the last day of my O&G posting.. Can you see the expression of the baby up there? My feeling is just exactly like that.. I'm sad.. Full of sorrow.. Haha.. Well, leaving all the handsome and gorgeous housemans out there in Taiping Hopital, what a waste.. (gatalnya minah ni.. pegi taiping nak belajar ke ape).. Frankly speaking, O&G posting was fun.. The lecturers and doctors are so sporting.. One thing that I regret, I'm not using my time in Taiping to the fullest.. Hoping that I'll do my best in my 3B O&G posting.. Gonna miss ya a lot Taiping..









Mission in search of followers
.. Well, 2 days have passed.. Yet, the progress of my mission is so slow.. Oh gosh.. What am I gonna do.. Guys.. Help me.. Any advice or tips? Huhu.. Anyway, i'm grateful for having an extra one follower compared to the other day and making the number of my followers SEVEN. Thanx Cik Wanie for becoming the 7th followers.. I love you guys.. Daaa.. Till next time.. Smile always.. =)



Edan Coba Tag Aku??? (first time nih)

2 comments
Assalamualaikum semua.. Aku telah ditag oleh seorang pakcik yang bernama edan coba.. Hari lahirnya baru sahaja lepas tidak lama dulu, Selamat Hari Lahir Edan.. (orang mintak hadiah, dia dok tag orang plak).. Heehee.. Apa-apa pun saya akan berusaha menjawabnya seikhlas mungkin..


1) Anda perlu printscreen wallpaper anda yang tengah guna skunk jangan tipu2 ek tak suke..

2) Bagi tau nape anda suke wallpaper anda ituhh..

3) Tag 10 people

4) That's all






1) Itulah dia wallpaper yang aku sedang gunakan buat masa ini.. Wallpaper syok sendiri namanya..

2) Aku suka sangat pada wallpaper ini sebab aku suka dan sayang sangat pada diri aku sendiri.. Hee.. =p Berlatarkan Mount Kinabalu yang aku ambil sendiri dengan kameraku.. Aku telah jatuh cinta dengan Gunung Kinabalu and that is why I put it as the background for my picture..

3) Here comes the difficult part.. Tag 10 people..

  • Otai bloggers - El Zaffril
  • Mr. Nakamura
  • Dudu
  • Nabila Farhana
  • Siti Saerah
  • Apek Si Baju Hujan (haha)
  • Shah Rukh Khan
  • PM
  • Nabil Si Bintang Popular
  • Aku lagi.. Boleh?

Haha.. Akhirnya selesai sudah kerja aku menjawab tag si Edan Coba.. Haha.. Kadang-kadang merapu pun seronok juga.. =p


Mission Possible? Mission Impossible?

Leave a Comment




MISSION: IN SEARCH OF FOLLOWERS


TARGET: 50 FOLLOWERS


TIME FRAME: 1 MONTH (15 APRIL 2009 - 15 MAY 2009)



Assalamualaikum dan selamat malam ku hulur buat insan-insan yang sedang setia menyelusuri setiap isi kandungan blogku ini.. Untuk kali ini aku ingin buat sesuatu yang lain dari yang lain.. Haha..


Well, let us begin with Bismillah.. First of all, I would like to thank those people who always take a few times of their busy schedule just to have a glance at my blog.. Thanks a lot.. =)


Malam ini, sedang aku sibuk mengupdate blog aku ini, dengan tak semena-mena aku terfikirkan untuk mencabar diriku sendiri.. Aku ingin mencari 50 orang followers dalam jangka masa 1 bulan.. Apa pendapat kalian? Whether it will be a mission possible OR mission impossible, semuanya ada di tangan aku dan kalian di luar sana..


Dalam drama Melayu ada menyebut, no pain, no gain.. Sesuatu yang datangnya senang itu, senang juga perginya, sesuatu yang susah datang itu pula susah juga perginya nanti.. Mesti kalian semua pening memikirkan kaitannya dengan cabaran aku kan? Haha..


Pada pandangan aku, untuk mencari followers untuk blog aku ini, orang perlulah suka pada isi kandungannya.. Jadi, sudah menjadi tanggungjawab aku untuk memantapkan lagi isi kandungannya.. Maka atas sebab itu, aku akan berusaha, berkorban (ayat tak boleh tahan) demi untuk memberikan kepuasan yang 200% kepada pembaca blog aku ini.. (tapi boleh ke? takut aku dengar ayat aku sendiri.. haha..) Well, as I told you, no pain no gain..


Followers yang betul-betul setia bukan senang untuk kita cari but once kita dapat followers yang betul-betul menyukai hasil tulisan kita, pasti dia akan mengikuti blog kita sampai bila-bila.. Hehe.. Apa pandangan kalian? Jadi wahai rakan dan taulan, please support me physically and mentally.. Bantu aku memakmurkan blog ini ya..


Terima kasih semua.. Selepas sebulan mari kita lihat apa keputusannya.. Jeng jeng jeng.. =)

Thanks A Lot For The Support.. =)

Leave a Comment


Assalamualaikum sekali lagi buat pembaca blog ku ini.. For this post, I just wanna express my deepest gratitude for those who have been so supportive throughout the period where I was in a state of confusion.. For those who keep telling me to continue writing, really, I didn't expect that out there, there are still people who keep on reading my blog.. Thanx a lot guys..


I promise that I'll keep on writing as long as you, and you out there always stay by my side, giving your 100% support.. Dan juga selagi ada yang membacanya, biarpun hanya seorang sahaja, aku akan tetap terus menulis.. Terima kasih semua.. =)



There will be no turning back.. Aku akan jadikan blog ini semakmur yang mungkin.. Seorang bayi pun mula dengan bertatih, aku juga harus begitu.. =)


They are my greatest inspiration in whatever I do.. Thanx G8 Smart (Faizah, Ramizah, Yati, Akma, Shuhada)..


And not forgotten, my family.. Also my inspiration.. Thanx and I love you abah, emak, Angah, Uda, Abang and Faiz.. =)


Ini Satu Kisah..

2 comments
Assalamualaikum semua.. Well, walaupun masih di dalam proses "berfikir" tentang masalah blog aku ini, tetapi aku tetap akan hantar post-post yang aku rasakan menarik untuk aku kongsikan dengan kalian.. Post kali ini aku rasa cukup menarik.. Jom kita usha sama-sama.. Enjoy.. =)






Suatu pagi yang dingin, terjadilah satu perbualan antara seorang guru falsafah dan pelajarnya...


Pelajar: Guru, apakah erti cinta..? Bagaimanakah saya boleh mendapatkannya...?


Guru: Ada sebuah ladang gandum yang luas didepan sana. Berjalanlah kamu dan jangan sesekali kamu berundur. Kemudian ambillah satu ranting. Sekiranya kamu mendapati ranting tersebut sangat menakjubkan, ertinya kamu telah menemui cinta.


Pelajar tersebut pun berjalan dan tidak berapa lama dia kembali dengan tangan yang kosong.


Guru bertanya: Mengapa kamu tidak membawa sebatang ranting pun...?


Pelajar menjawab: Saya hanya terpaksa memilih satu ranting saja, dan sewaktu berjalan saya tidak boleh mengundur kebelakang semula. Sebenarnya saya telah berjumpa dengan satu ranting yang paling menakjubkan tapi saya tak tahu apakah yang akan menakjubkan di hadapan sana nanti, maka saya biarkan ranting itu lalu saya dapati tidak ada lagi ranting yang paling menakjubkan selain daripada yang saya lihat tadi. Jadi saya tidak mengambil sebatang pun akhirnya.


Gurunya menjawab: Ye, itu lah cinta...






Dihari lainnya pula pelajar tersebut bertanya kepada gurunya, apa itu perkahwinan...?



Guru: Ada hutan yang subur di depan sana. berjalanlah kamu. Tapi janganlah kamu sesekali mengundur kebelakang. Tebanglah sepohon pokok saja. Dan tebanglah jika kamu merasakan bahawa pohon tersebut adalah yang paling cantik,segar dan tinggi, kerana kamu telah menemukan apa itu perkahwinan.


Pelajar tersebut pun berjalan, dan tidak berapa lama, dia datang semula dengan membawa sepohon kayu, walaupun pohon tersebut tidaklah berapa segar, cantik dan tinggi pada pandangan guru tersebut.



Maka gurunya pun bertanya: Mengapa kamu memotong pohon seperti ini....?



Pelajar itu menjawab: Sebab, berdasarkan pengalaman ku sebelum ini, aku hanya berjalan separuh daripada hutan tersebut dan aku takut akan kembali dengan tangan kosong. Jadi saya mengambil kesempatan menebang pohon ini lalu dibawa kesini. Pada pandangan saya ianya adalah pohon yang terbaik buat saya. Saya tidak mahu kehilangannya atau menyesal kerana tidak memilihnya...



Maka guru itu menjawab: Itulah perkahwinan.......



Kesimpulannya.. Janganlah terlalu memilih, tiada manusia yang sempurna di dunia ini. Kalau dah dapat yang rasa macam ok jer tu.. Rembat je cepat..


(dipetik dari laman forum Kampung.net)

Aku sedang confuse.. Confusekah aku?

4 comments


Assalamualaikum sekali lagi buat semua pembaca blog ku yang tercinta.. (Ada ke pembaca? Confuse aku..)


Kali ini aku ingin meluahkan rasa confuse a.k.a keliru aku tentang apa sebenarnya tujuan aku membuat blog ini? Aku confuse untuk 4 saat.. Pada aku, ini platform paling bagus untuk aku mengembangkan, mengilatkan dan menajamkan lagi skill penulisan aku yang sudah lama berkarat ini. Aku juga suka menulis dan meluahkan isi hati aku kerana insan-insan yang sering mendengar luahan hati aku telah jauh dan jauh dari aku.. Hanya ini saja yang menjadi peneman setiaku di kala aku runsing dan tertekan dihimpit masalah dunia.. Huhu..


Tetapi.. Aku rasakan blog ini tidak cukup makmur.. Aku dapat rasakan kesepian yang mengisi setiap sudut blog aku ini.. Kesuramannya jelas kurasakan biarpun layoutnya merah menyala.. Huhu.. Apakah yang harus aku lakukan? Aku ingin terus menulis dan berkarya.. Tetapi aku tidak ingin melakukan kerja yang syok sendiri.. Aku menulis lalu aku juga yang baca.. Haha..


Mungkin juga di sekeliling aku sekarang masih tidak ramai atau tiada langsung kawan-kawan yang mempunyai blog, maka atas sebab itulah blog aku ini tidak mendapat cukup "publisiti".. Haha.. Atau mungkin juga posts aku tidak mampu menarik perhatian sekalian warga Malaysia.. Hmm.. Aku keliru.. Confuse.. Tolonglah aku..


Apa yang patut aku lakukan? Meletak jawatan dari menulis blog langsung menutup blog ini? Atau merehatkannya sebentar seperti yang Tok Guru 4 Saat aku lakukan? Aku keliru.. Arrgghhh..

I Am Getting Weaker And Weaker..

3 comments



Assalamualaikum semua.. Aku, Nur Farhana Abdullah, tuan kepada blog ini, kali ini tiada apa yang ingin aku ceritakan, aku cuma ingin meminta anda untuk berkongsi sedikit kekuatan untuk aku bangkit dan berdiri walau 4 saat cuma.. =)


Sweetest time has passed by.. Suddenly I woke up in the middle of the night, realize that it has come to an end and it actually left me behind.. I am standing here all alone, and now I am getting weaker and weaker.. I am deteriorating inside.. I can't even stand anymore.. I guess I am starting to lose something important in my life..


Oh Allah.. Each day I am losing my inner strength, until I cannot recognize who am I anymore.. Tears have become my greatest companion.. I hate myself when it comes to this kind of situation.. I hate crying, I hate being alone, I hate when I am losing myself and I hate to cry alone..


Really hope that time can heal everything.. =)

A theory of relationship (taken from Dewi Erda Sofia's shoutout in Friendster)

Leave a Comment



Assalamualaikum.. About a moment ago, I had a visit to a friend's page, I'm stunned after I saw the shoutout being posted.. Stunned for 4 seconds (someone taught me not to faint, stunned or "terasa" for more than 4 seconds - MR. LIFE SEARCHER).. Haha.. Well, I'm quite interested about the shoutout.. It's like a theory of a relationship..


NOWADAYS: MEN are taking better care of themselves + don't look as old as they are + WOMEN in their early 20s act as mature and responsible as most men do in their 30s = Age gap relationships are become so common now..


Friends out there.. What do you think? Share some thought.. As for me, personally I'm totally agreed with the theory.. Just look at Dato' Siti and Datuk K.. =)

TEKA TEKI O&G (Best)

Leave a Comment
Assalamualaikum semua.. Well, sekarang I am in the middle of O&G posting.. There'll be another one week then I'll start with Primary Care posting.. Huhu.. For this post, I just wanna share with you guys some fun things. Teka teki ini telah diberikan oleh Dr. Malhi kepada kami, mencabar minda juga soalannya.. Haha.. =)


1) What is the condition where woman usually terminate their pregnancy?


Ramai antara kami menjawab, chronic disease, uncontrolled gestational diabetes, tapi jawapannya so simple and so smart.. The answer is DELIVERY.. Haha..


Next question..


2) What is the most common sexual transmitted disease?


Haha.. For sure ramai yang jawab AIDS, syphilis tapi jawapannya yet so simple tapi smart.. Hehe.. Jawapannya? PREGNANCY.. =)


Have fun asking people around you.. =)

Bila Perigi Mencari Timba

2 comments


Perigi mencari timba.. Isu ini sudah boleh kita katakan lapuk ditelan zaman serba moden ini.. Aku suka pada satu petikan ayat dari mazidlakmal.blogspot yang mana dia mengatakan LELAKI DAN PEREMPUAN PUNYA KEINGINAN HAMPIR SAMA, YANG BERBEZA CUMA JANTINA. Benar sekali apa yang dikatakan itu tapi sejauh mana masyarakat kita boleh menerimanya.. Sedarkah kita, di akhir zaman ini, wanita lebih ramai jumlahnya dari lelaki, mungkinkah atas sebab ini maka isu perigi mencari timba ini menjadi "hot story" di zaman ini? Aku juga tiada jawapannya..


Wahai lelaki-lelaki di luar sana, bila perigi mula mencari timba, apa reaksi kamu? Ikhlas aku katakan, aku sendiri pernah mengalaminya.. Tetapi timba yang aku cari itu rupanya hanya inginkan perigi yang tidak mencari timba.. Haha..


Wahai insan yang bergelar lelaki.. Tercalarkah maruah kamu apabila si wanita datang dan menyatakan rasa cintanya padamu? Tercabarkah egomu apabila ada insan yang tampil di hadapanmu dan mengatakan dia cinta padamu? Sukar untuk aku memberikan jawapan pada persoalan ini kerana hanya lelaki yang memahaminya..





Hakikat Pernikahan

Leave a Comment


Assalamualaikum semua.. Hakikat pernikahan.. Apa sebenarnya tujuan bernikah itu? Petikan ini aku ambil dari sebuah laman forum dan mungkin kita boleh berkongsi idea dan pandangan tentang hakikat pernikahan itu..
Ada banyak alasan manusia yang membuat dasar dari hakikat pernikahan, hakikat yang seperti apakah yang paling membahagiakan? Cuba kita lihat. Dan manakah pilihan kita???


- Jika hakikat pernikahan adalah kerana SEKS, maka pasangan rajin bertengkar jika servis di kamar tidur tidak memuaskan.


- Jika hakikat pernikahan adalah kerana HARTA, maka pasangan bakal bubar jika bangkrup.


- Jika hakikat pernikahan adalah kerana KECANTIKAN , pasangan bakal lari jika rambut mula beruban dan muka keripot atau badan jadi gendut.


- Jika hakikat pernikahan adalah kerana ZURIAT , maka pasangan akan cari alasan untuk pergi jika pasangan tidak dapat memberi anak.


- Jika hakikat pernikahan adalah kerana KEPERIBADIAN, pasangan akan lari jika orang berubah tingkah lakunya.


- Jika hakikat pernikahan adalah kerana CINTA, hati manusia itu tidak tetap dan mudah terpikat pada hal-hal yang lebih baik, lagi pula manusia yang dicintai pasti MATI / PERGI.


- Jika hakikat pernikahan adalah kerana IBADAH kepada ALLAH, sesungguhnya ALLAH itu KEKAL dan MAHA PEMBERI HIDUP kepada makhluk NYA . Dan ALLAH mencintai hamba NYA melebihi seorang ibu mencintai bayinya. Maka tak ada alasan apapun di dunia yang dapat meretakkan rumah tangga kecuali jika pasangan mendurhakai ALLAH.

Wallpaper from Photovisi

2 comments

Assalamualaikum semua.. Kali ini aku just nak share wallpaper yang aku buat dalam satu website.. Hehe.. Thanx to akusape.blogspot.. Banyak yang aku dapat after baca blog akusape.. Memang best.. Heehee.. Sesiapa yang berminat boleh la melawat blog akusape.. Kalau berminat nak buat wallpaper, you can just go to www.photovisi.com.. Enjoy.. =)

A Guy's Love.. So Sweet..

Leave a Comment

Today I want to share something that I had read a few years ago.. Haha.. Well, something for fun only.. Enjoy..


A guy's love...20 signs: When a guy loves you..


1) The guy who loves you, can't tell you the reason why he loves you. He, himself knows that, in his eyes, you are the only one.


2) The guy who loves you, actually always makes you mad, but he does not know what stupid thing didhe do, as everything he does, he thinks it is for your own good.


3) The guy who loves you, seldom praise you , but in his heart, you are the best, only he knows it.


4) The guy who loves you, will scold or complaint ifyou didn't reply his message and others, because he cares.


5) The guy who loves you , only drop his tears infront of you, when you try to wipe his tears, you aretouching his heart , the heart which beats for you.


6) The guy who loves you , will remember every word u said , even its accidentally. And he will always use the words in the nick of time.


7)The guy who loves you, will not give any promises that easily, because he doesn't want to break the promises, he wants you to believe him and he wants to give you the happiest and safest life ever after.


8) The guy who loves you, always tell you not to think too much, because he already plans it for you, he wants to give you the best life in the future, he wants to give you a surprise, believe that he can do it.


9) The guy who loves you, maybe can't rememberspecial occasions like some kind of anniversary,but , he does know that, every second he lives, he's loving you, no matter what day is that day.


10)The guy who loves you, won't say " I love you" that easily, because everything he does for you isshowing that he loves you already, but he will onlytell the words at a special situation, because hedoes not want you to misunderstand, he wants you to know that he loves you.


11) The guy who really loves you, will feel that,sometimes, some things have to be told for only once, because he thought that u might alreadyunderstand him, if he talks too much, he will feel that there is nothing you will cherish.


12) The guy who loves you, will go to the airport to fetch you, he won't carry a bunch a rose and call you darling like what you expect but he will carry your luggage and ask you " Why are you becoming that thin within two days?" with his sincere heart.


13) The boy who loves you, will listen quietly to you, when you are mad, and when you have finished talking, he will say, You still have class tomorrow, sleep earlier. with a smile.


14) The boy who loves you, doesn't know that whether he should call you when you are angry, but he will send a message to you after a few hours, if you ask him why he calls that late, he will say, When you are angry, my explanation are all rubbish. But only when you calm yourself down, my explanation will really works.


15) The boy who loves you, always call you little girl, but every time he want to make a big decision, he will first want to hear your advice.


16) The guy who loves you, doesn't like little toys like teddy bears, but he will always put the bear you give him on his bed.


17) The guy who love you, while quarreling, he willapologize uncontrollably, although you are the onewho's wrong, and later, he will send a message toyou with " Baby, actually you know its your fault,you know it yourself "


18) The guy who loves you, while really misses you, he will want to buy a bunch of rose and wait you stupidly under your apartment but he neverknew, what he bought was daisies, but that doesn'tmatter, because in his heart, that's roses.


19) The guy who loves you, seldom says sweet words, but you know, his kisses already transfer all his passion to you.


20) The guy who loves you , if he can't always seeyou, he will try to make himself busy, for not to have any time to remember you, because heknew, if he did, he will keep on missing you untilhe could do nothing.
Cahaya Yang Riang Gembira. Dikuasakan oleh Blogger.