Wordless Wednesday #1 : I've Been Wordless For 7 Days

9 comments



:))


Asal Usul Jiwang Gaban?

14 comments
Assalamualaikum.. Salam 22 Jun buat semua.. Terasa macam semalam duduk sibuk menyebut Bilik Ais.. Pejam celik pejam celik dah seminggu coretan itu aku tinggalkan di muka depan Cahaya Yang Riang Gembira.. Masa berlalu dengan tanggungjawab yang dipikul sehari-harian buat aku tak lagi tercongok di depan laptop.. Buat aku tak lagi sibuk mengingati kenangan-kenangan terindah dunia maya yang tak mungkin akan kembali.. Dah jadi sejarah pun dah Farhana.. Ahh!! Lupakanlah! Jom jalan-jalan tengok orang gaduh orang bercinta.. =)

* * * * * * * *

DIA
Awak suka saya sangat-sangat eh? Haaa? (sambil senyum kambing)

AKU
Tepat bukan sekali tapi sejuta kali.. Saya, Nur Farhana suka awak sangat-sangat..

DIA
Antara Pakcik Hashim dengan saya?

AKU
Dah tentu saya suka awak lebih Pakcik Hashim kurang..

DIA
Kalau saya dengan Serius Tak Sakit?

AKU
Serius Tak Sakit? Saya suka awak lagi banyaklah..

DIA
Awak ni tak tahu malu ek.. Awak tu perempuan, simpan sikit, jangan tunjuk lebih-lebih awak suka sangat pada seseorang.. Saya tak kata pun saya suka awak.. Isk isk isk! (sambil jarinya menjentik manja dahiku)

AKU
Tak kisah.. Saya suka awak suka awak suka awak juga.. (sambil membuat mimik muka manja)


Beberapa waktu telah pun berlalu.. DIA senyap.. AKU sepi.. DIA bisu.. AKU kelu.. Ada rindu berlegar di ruang-ruang dan dimensi ini.. Benar? Ada rindu? Tak tipu?

DIA
Teringat saya pada alunan ini.. Ingatan itu bawa saya kepada awak kepada tiap bait bicara kita satu waktu dulu..


Dari airmataku yang jernih
Renunganmu entah di mana
Hembusan bayu membisik engkau rindu kepadaku

Betulkah apa yang kau katakan
Ataupun mainan perasaan
Jiwa yang gelodak yang meronta kesakitan

Aduh.. Aduh..
Aduh sakitnya jiwa ini
Meronta dalam kepalsuan
Andai aku tahu beginikah oh jadinya

Aku pun tak mahu mengundur diri
Walaupun cubaan menimpa
Ku masih teguh lagi iman dilihat
Bukan dari zahir matamu
Aku pun begini
Serupa walaupun berbeza
Aku pun begini
Serupa pada satu masa nanti



AKU
Eh eh!! Kiranya kan.. Kiranya awak suka saya jugalah eh?

DIA
Walaupun saya tak dapat bersuara, tapi saya tahu awak pasti dapat rasa yang saya pun suka awak..

AKU
Ya.. Saya rasakannya.. Biar lama mana pun kita tiada bersua, tiada bertentang mata, saya tetap awak punya, dan awak tetap saya punya..

* * * * *

DIA merujuk pada blog tercinta, si Cahaya Yang Riang Gembira.. Ya, lama mana pun aku tak update, cinta aku pada DIA tak pernah padam.. Dia aku punya dan aku pun dia yang punya.. Benda tak bernyawa dan tak bersuara pun pandai tunjuk kasih pamer sayang.. Kita yang ada nyawa dan ada suara ini, macam mana pula eh? =)


Terlalu banyak perkara bersarang dalam kepala otak, nak dikata tak boleh, cuma mampu menulis.. Tapi kadang ada benda yang tak termampu walaupun untuk ditulis.. Sebab itu aku suka sampai rasa melalui lagu.. Dulu zaman cinta monyet, puppy love, aku bukan pengarang ayat bunga tahap jiwang gaban, itu memang aku lemah, jalan keluarnya, aku gunakan lirik-lirik lagu untuk sampaikan apa yang aku rasa.. Antara lagu-lagu yang pernah aku tulis sampai lenguh tangan, al maklum saja lirik lagu bukan pendek-pendek, kalau nak tulis pun, ink pen kena warna-warni.. Mahu ada 5, 6 batang pen lain-lain warna jugalah di tepi..

Antara yang masih aku ingat adalah lagu Matahari nyanyian Maya, Ramalanku Benar Belaka dari Umbrella, Aku Cinta Padamu - Siti Nurhaliza, Backstreet Boys seperti I'll Never Break Your Heart, As Long As You Love Me.. Bila diingat-ingat balik, parah betul bercinta zaman muda dulu, siap lirik lagu bagai.. Hasilnya, jadilah macam sekarang.. Jiwang nak yang gaban-gaban saja.. Drama Korea yang sweet sweet belaka tak pernah miss.. But, I love the way I am.. =)

Banyak sangat dah aku tulis.. Dari blog, pergi pada cinta kasih sayang, pergi pula pada lirik dan perasaan.. Tiap apa yang aku tulis, aku coret, bukan sekadar suka-suka, tiap baitnya aku harap sampai maknanya, dimengerti apa di sebaliknya..

Have a great day ahead.. Take care and till here.. Assalamualaikum..

Bilik Ais! Malam Ini Kawtim Okay!

21 comments
Assalamualaikum..
=)


Sesungguhnya untuk menambat hati seorang Cahaya Yang Riang Gembira, bukanlah dengan aiskrim.. Muahaha.. Mengada-ngada weh ayat.. Epal merah tetap di hati okay.. Dulu, kini dan selamanya.. Harapnya begitulah.. *Simpan makna tersirat untuk diri sendiri.. Diam-diam saja.. Syhhh..* =)

Apa pun, bukan apa pun tak boleh ya, aku sedang lapar aiskrim.. Nampak yummie kan aiskrim di atas? Nanti nak serang lagilah.. Tapi kali ini, kita cuba perasa lain pula.. Harganya pun berpatutan dengan kuantiti aiskrim yang dihidangkan.. Semangkuk besar weh.. Ngilu gigi, beku otak, pecah perut..

Perasa yang aku pilih semalam adalah Mango Pomelo.. Ahh!! Aku suka mangga.. Pertama kali jejakkan kaki di Ice Room, sejuk mata memandang, hijau tenang.. Outlet Ice Room dah makin bertambah-tambah, disebabkan semalam berjalan ke Bangi, jadi singgah di Outlet Bangi saja.. Next time, kita serang outlet yang terdekat iaitu Kota Damansara pula okay.. *hari-hari jengah pun boleh kot.. muahaha..*

Till here peeps.. Take care.. Selamat memulakan rutin harian anda untuk minggu ini.. Selamat malam.. Assalamualaikum..


HEART SPEAKS : Malam ini Kawtim!! Haha.. Kawtim maknanya settle.. Bahasa Kantonis tu.. =)

Ini KL Gua Yang Pegang!

20 comments
Assalamualaikum.. Salam pagi Sabtu semua.. Sebenarnya entry yang ini aku coret malam semalam sejurus selepas aku balik dari Cathay Cineplex Damansara.. Jam masa itu lebih kurang 2 pagi.. Eh! Ramai juga artis-artis kita datang tengok wayang pagi-pagi buta eh.. Antara yang aku nampak semalam, Ikhwan Hot FM, Riz AF5 (kurus gila weh) dan pelakon kesukaan aku, Kashaf a.k.a Beto Khusairy.. Tapi tengok sajalah orangnya, nak tegur segan, sebab Beto datang dengan isterinya.. Tsk tsk.. =p

Okaylah, cerita apa? Cerita yang orang sekarang duduk kecoh-kecoh, Lu Abang Long Ka, Lu Ayahanda Ka, Ini KL Gua Yang Pegang.. LOL! KL Gangster yang dikatakan mengutip RM 1.5 juta semenjak ditayangkan.. Perghhh!! Dahsyat kan?


Sebagai seorang gegurl yang pelemah dan pelembut (#EhYeke), filem ini bukanlah cup of Sundae Strawberry aku.. Atas sebab review yang mantap-mantap dari para blogger sekalian, seperti Mr. K, Hans, Aisa Linglung dan beberapa orang lagi, maka aku pun turut terjebak sama.. Sejurus selepas keluar dari wayang, aku ada 2 perasaan.. Pertama, aku rasa aku dah jadi ganas.. Rawrrr!! Filem yang boleh tahan dari kaca mata aku.. Walau dalam aksi tetap ada lawak, ada sentimental value yang tersendiri..

Overall, aku puas hatilah menonton filem ini.. Aku bagi 3.8 daripada 5.. Satu saja yang aku rasa ada benda tak lepas dari hati aku, yang kepala otak dan mataku tak puas hati, adalah Shamsul Yusoff.. Entahlah, tapi aku rasa dia tak sesuai, something unexplainable.. Something yang buat aku tak berkenan dengan watak Shark yang beliau lakonkan.. Apa pun, he is a great young director.. But to act, I don't know.. Shamsul's fan, I'm sorry.. It's just a sincere opinion from me.. Apa pun, we should congratulate him for this movie, which was not bad overall..


Perasaan kedua yang lahir dari hati hati dan jiwa aku lepas tonton filem KL Gangster adalah, "STYLE JUGA KALAU ADA PAKWE GANGSTER" Haha.. Sudah gilakah aku? Bukanlah sebab kehenseman barisan utama filem ini walaupun mereka memang handsome.. Ekeke.. Mungkin sebab gaya, mutu dan keunggulan agaknya.. Bagi aku, Adi Putra kelihatan macam a real fighter.. Begitu juga dengan seorang lagi gangster yang telah melekat dalam hati aku, terbayang-bayang dalam mata aku.. Antara ramai-ramai gangster yang ada dalam filem ini, mata aku berkenan betul dengan AJIB.. Haha..

Aku start minat dia dari zaman Zombi Kampung Pisang, masa dia pegang watak Sopi.. Lepas itu dia lakonkan watak bomoh Jawa yang KALAU ENGGAK PENUH ILMU DI DADA dalam filem Hantu Kak Limah Balik Rumah.. Dalam filem Estet pun dia berlakon.. Kebanyakannya adalah watak antagonis, mungkin sebab rupa beliau yang garang.. Dan dalam filem ini, lakonan AJIB atau nama sebenar beliau Shoffi Jikan, memang tak mengecewakan aku..

Penyeri filem ini, yang bikin lawak dan sengih penonton, sudah pasti Abang Long Fadil kita si Zizan Raja Lawak dan juga Ajib Shoffi Jikan.. Itu yang tiba-tiba rasa macam cool ada pakwe gangster.. Bukan takat jenis cool dan nampak garang, tapi yang pak lawak, yang ada tahap SETIAKAWAN yang tinggi macam AJIB.. Haha.. Pujian melambung betul untuk Ajib dari tadi.. Dah kalau minat, macam-macamlah keluar.. Ya tak.. Ekeke.. Tapi tak sangka, usia beliau dah jejak 41 tahun dan ada 2 orang anak tak silap aku..

Well, kesimpulannya, filem ini adalah not bad dan tak ada kerugian mana pun kalau pergi tonton.. Bagi sesiapa yang terasa nak pergi, silalah booking tiket cepat-cepat ya.. Heee.. Selamat berhujung minggu.. Jaga diri semua.. Assalamualaikum..


HEART SPEAKS : Tapi macam mana pun, BELIAU INI tetap gangster di mata aku.. Kah kah kah.. =p

Nak Itu Dapat Itu, Nak Ini Dapat Ini? Ke Apa Pun Tak Boleh?

10 comments
Assalamualaikum.. Selamat pagi dunia.. Dan salam sayang wahai cinta.. Sambil hirup kopi dan cium segarnya bau-bau pagi, sambil duduk melayan coret-coret dunia maya.. Semenjak dua menjak, terasa macam banyak benda nak dilempiaskan di sini.. Apa nak diluah, nak dikata seakan mencurah-curah.. Hey!! Passion dah balik ke? If it is so, then welcome back Paskho.. =)

Eh!! Gambar tak ada kena mengena sangatlah dengan entry, tapi dah nama pun penjiwang sejati, mana-mana pergi pun mesti dibawa identiti cinta bersama.. Ya tak?


Entah apa nak diupdate pun tak tahu, tapi idea yang ini tiba-tiba terjah kotak minda sebelum melelapkan mata semalam.. Nak Itu Dapat Itu, Nak Ini Dapat Ini.. Atau Apa Pun Tak Boleh? Hah!! Faham tak?

Hidup kamu hidup aku, mungkin ada sama mungkin ada beza.. Apa aku nak kata, tak semua yang kita mahu kita ingini boleh kita dapat.. Mungkin ada yang jenis berjiwa PEMBURU, apa yang dia nak mesti dia dapatkan.. Tak kisahlah dengan cara yang bagaimana sekalipun.. Tapi bagi yang jenis BUKAN PEMBURU, pastinya pasrah dan redha..

Ada benda yang kita nak, kita boleh cuba dapatkan.. Tapi ada benda yang memang kita nak macam mana sekalipun, tetap tak boleh kita dapatkan.. Manalah tahu, mungkin sesuatu itu orang lain yang punya, atau mungkin juga harga yang perlu dibayar untuk itu terlalu tinggi nilainya..


Aku mungkin berkeinginan memiliki I-Pad 2, I-Pong 4, apa jualah gadget-gadget yang canggih, yang mana zaman sekarang semua orang nak berlumba-lumba memilikinya.. Tapi untuk aku yang bergelar pelajar sekarang, aku tahu itu bukan kemampuan aku.. Aku tolak tepi, mungkin saat bergelar pekerja nanti..

Aku mungkin ada hasrat nak pulang ke Ipoh dan kembali belajar di sana.. Tapi hakikatnya, aku sudah berada di bumi yang ini.. Itu yang perlu aku terima dan Alhamdulillah, aku perlahan-lahan mampu melaluinya..

Aku selalu simpan kemahuan, pasangan hidup aku kelak boleh layan apa yang aku layan.. Maksud aku di sini, aku penggila drama Korea.. Bila mana aku sedang demam dengan sesebuah drama itu, jika boleh aku ingin si dia juga turut demam bersama melayan drama Korea tersebut.. Bolehlah I tepek Cool Fever di dahi You, You lekat Cool Fever di dahi I.. Kata demam kan.. Auwww!! Jujurnya, aku ada berjumpa dengan orang yang begitu.. Apa yang aku layan, dia juga layan.. Tapi, itu tak bermakna aku hak sepenuhnya untuk memilih orang itu untuk jadi pasangan dalam hidup masa depan aku.. Ya tak?

Tak semua benda yang kita nak, kita hajatkan, kita boleh dapat.. Bila kita sedar itu, kita cuma perlu belajar lepaskan.. Dan mungkin itu bukan rezeki kita, bukan sebahagian dalam takdir hidup kita.. Tapi ada satu benda ini yang aku nak dan akhirnya aku dah dapat.. Hoyeah!!

Alhamdulillah, ada rezeki lebih, aku berjaya merembat set penjagaan muka yang aku idamkan selama ini.. Safi Rania Gold.. Ramai yang hairan dan tanya, umur muda-muda boleh ke pakai Safi Rania Gold? Erk!! Penjagaan wajah elok kalau mula dari sekarang.. Ya tak? Tambahan pula, aku baca banyak testimoni dalam blog, aku tanya kedai itu kedai ini, banyak yang beri respon positif tentang produk ini.. Sampai kakak penjual itu tanya padaku, "Bagus ke? Saya tengok ramai betul yang beli produk ni.."

Bagus ke tak bagus? Kena cubalah baru tahu.. Okay.. Nanti kita tengok, samada lepas penggunaan produk ini, aku boleh gantikan Rozita Che Wan jadi duta Safi Rania Gold tak.. Ekeke.. Sampai sini saja.. Have a great day ahead.. Take care.. Assalamualaikum..


HEART SPEAKS : Aku cuma nak terus senyum.. Buat aku tersenyum.. Boleh tak?

Paskho

3 comments
Assalamualaikum..

* * * * *

Paskho.. Satu perkataan dari zaman Greek Lama yang bermaksud terseksa.. Evolusi dan menjadi perkataan PASSION.. Satu perkataan English yang bermakna "a feeling of excitement, enthusiasm or compelling emotion, a positive affinity or love, towards a subject, idea, person, or object." [Sumber dari SINI]

Lain dan berbeza Paskho dan Passion.. Tapi itulah namanya evolusi.. Passion itu boleh jadi satu titik mula atau titik akhir untuk apa saja.. Bila lahirnya passion, tak mustahil nanti akan datang rasa kasih, sayang dan cinta.. Dan bila hilangnya passion, mungkin juga perlahan-lahan rasa suka, kasih, sayang dan cinta yang pernah ada boleh pudar sedikit demi sedikit.. Ya tak? Mungkin juga.. Aku tak kata semestinya..


Passion ini passion pada blog.. Passion yang aku genggam sepanjang 2 tahun yang sudah, aku rasakan sekarang macam aku genggam pasir pantai, sedikit demi sedikit berderai keluar dari celah-celah tangan aku.. Passion itu yang hadirkan rasa cinta pada blog.. Harapnya cinta itu tak luput.. 2 tahun itu boleh dikatakan lama juga untuk kehidupan seorang yang namanya blogger.. Passion makin pudar? Passion itu sikit lebih kurang macam cinta kan? Boleh dipupuk?

Okay!! Aku nak pupuk semula passion.. Aku tak mahu cinta 2 tahun aku ini jadi cinta sia-sia dan tak ke mana..

Eh! Bila fikir-fikir balik, passion dalam berblog sedikit lebih kurang sama saja dengan passion dalam sebuah perkahwinan.. Kalau konsep yang betul diamalkan, mesti kes perceraian pun tak banyak.. Heee..

Take care dear readers.. Assalamualaikum..

Brandon Bruce Lee

6 comments
Assalamualaikum.. Eh!! Gila lama tak belek blog.. Kalau masa zaman tegar dulu, satu hari tak update, jari-jari terasa gatal, sampai tidur pun boleh mengigau ketuk-ketuk papan keyboard.. #EhYeke

Sibuk aku sibuk!! Kecenderungan nak online pun dah jadi berkurangan.. Aku lebih prefer tidur sekarang.. Sebab aku baru tersedar, nanti-nanti bila aku dah kerja, mesti nak tidur pun aku dah tak ada masa, jadi zomba zomba sepanjang masa.. Jadi, baik aku enjoy tidur sekarang.. Sekarang, aku sibuk dengan 3 perkara.. Satu, of course kelas, walaupun aku bukanlah pelajar cemerlang mana, yang rajin pergi kelas hari-hari, tapi aku tetap rasa aku sibuk.. Muahaha.. Kedua, aku sibuk tidur.. Dan ketiga, aku sibuk tumpukan perhatian untuk Abang Dokko.. Serious, beliau buat hati aku tak berbelah bahagi dengan sikap cool dan childishnya.. #KartunBetul

Masuk yang ini, dah 3 entry aku bertajukkan nama seseorang.. Sebelum ini Bell Nuntita dan Aleesha Farhana.. Sekarang Brandon Bruce Lee..

Dah kalau dengar nama, confirm-confirm semua orang kenal beliau yang nama Brandon Bruce Lee.. Tapi bagi aku, baru-baru ini saja aku mengenali insan seni ini.. Haha.. Gila ketinggalan zaman.. Tiap kali balik rumah, aku memang gemar download movie, sebab line laju.. Satu filem buat aku tertarik, tajuknya adalah THE CROW.. Filem-filem supernatural, hantu, vampire, seram-seram memang jadi pengisi masa senggang aku.. Tapi sebelum menonton, aku suka cari informasi tentang filem tersebut dahulu.. Jadi aku pun google pasal filem The Crow yang popular sekitar tahun 1994.. Ketika itu aku darjah satu..

Gambar atas itulah watak utama The Crow.. Lakonan Brandon Bruce Lee.. Anak kepada Bruce Lee yang sangat popular itu.. Beliau juga ada seorang adik perempuan bernama Shannon Lee yang mana seorang pelakon juga..

Apa yang buat aku tertarik untuk tonton filem ini, adalah sebab anak kepada Bruce Lee dan Linda Lee Cadwell ini, telah meninggal dunia di usia muda iaitu 28 tahun ketika membuat penggambaran filem ini.. Atas sebab kecuaian produksi tentang pistol yang digunakan untuk tembak menembak, bila mana scene tersebut dilakonkan, peluru tersebut walaupun bukan yang REAL tapi still ada force untuk tembus ke perut beliau dan terkena tulang belakang, ketika itu juga Brandon rebah.. Pembedahan dan dijalankan, 60 pint darah dimasukkan tapi tak mampu menyelamatkan beliau.. Dan Brandon Lee menghembuskan nafas terakhir pada 31 Mac 1993..

Seriously, aku baru tahu okay.. Menyayat hati juga kisah dia.. Anak seni yang ada bakat tapi pergi di usia muda.. Dan beliau kacak!! Mungkin sebab berdarah campuran..

Nak baca kisah yang lebih-lebih boleh usha biografi beliau ya.. Aku nak tulis balik cebisan kata yang GUEST tinggalkan di kotak ShoutBox aku yang mana aku, kamu dan kita semua sedar dan acapkali baca atau dengar..

"Sesuatu yang datang pasti akan pergi.. Sesuatu yang hidup pasti akan mati.. Hargailah hidup ini.."

Yeah!! Hargailah hidup kita dengan cara kita.. Yang penting cara kita tak salah dan tak melencong dari agama kita..


Abang Dokko kata "PEACE".. Pendek jari abang!! LOL!! Okay, sampai sini sajalah coretan kita kali ini.. Ada masa ada kesempatan, kita tulis-tulis lagi.. Mari kita sambung kerja ya.. Jaga diri semua.. Assalamualaikum.. =)


HEART SPEAKS : Agak-agak suami aku nanti suka tengok drama Korea tak? Haha.. =p


Cahaya Yang Riang Gembira. Dikuasakan oleh Blogger.