Wordless Wednesday #10 : Again, I'm Late.. But To Motivate Yourself, It Is Never Too Late

7 comments
Assalamualaikum..
Salam Khamis untuk semua..
Lambat lagi sekali untuk Wordless Wednesday kita..
So, lets see..
=)

* * * * *


If they don't chase you when you walk away, KEEP WALKING..



And here I am, even with difficulty, I won't turn back, and will keep walking.. I know one day I'll reach my destination..

* * * * *

To motivate yourself, there is never these two words - "too late" :D
Assalamualaikum..
=)

Kita Mulakan Dengan Bismillah

3 comments
Assalamualaikum.. Salam pagi Isnin.. Hari ini, adalah sebuah lembaran baru lagi dalam kehidupan kita.. Bertambah sehari lagi usia kita.. Kita buka langkah dan menapak dengan Bismillah.. Semoga hari ini lebih baik dari semalam.. Setiap detik yang kita lalui, biarlah ada makna.. Moga disebaliknya akan terpahat kenangan dan memori yang indah-indah dan baik saja.. Mudah-mudahan.. =)



Disebalik makna coretan ini, khas aku dedikasikan buat teman jiwa yang saban waktu dulu setia menjadi Penyebab Senyuman Dalam Rahsia dan tak jenuh melewati hari-hariku dengan seribu satu gelagat kartunnya.. Hari yang bakal menjadi satu lagi hari kebesaran dalam hidupmu, tahniah dari aku untuk kamu.. Semoga titik kehidupan yang ini membuka jalan luas lebar yang beriring kesenangan dan kejayaan, tak lupa juga, kebahagiaan, di masa depanmu.. Selamat bergraduasi.. =)

Hey! Nah, ini hadiah istimewa dari aku untuk kamu.. Lebih istimewa dari teddy bear dan bunga tapi tak boleh lawan epal.. Haha.. Enjoy the day..

And to dear readers.. Have a great days ahead and enjoy it.. Kita mulakan hari ini dengan Bismillah.. Sampai lain waktu semua.. Assalamualaikum..


HEART SPEAKS : Been listening to Back At One over and over again.. *wandering in her own wonderland*

Emptiness In This Empty Nest Syndrome

5 comments
Assalamualaikum..
Salam malam Sabtu..
=)

Picture credit to THIS SITE

Pagi tadi, di klinik kesihatan PPUM, aku belajar satu sindrom yang dinamakan EMPTY NEST SYNDROME.. Kalau nak tahu, sindrom ini merujuk hanya kepada ibu bapa atau penjaga, yang mana pada satu saat anak-anak mereka dah membesar dan ada haluan hidup sendiri, semua keluar pergi belajar atau bekerja, tinggallah ibu bapa di rumah yang sunyi dan sepi.. Perasaan kosong bila mana anak-anak pergi belajar dan berkerja jauh itu dikenali sebagai EMPTY NEST SYNDROME..

Selalunya, perasaan kekosongan itu diatasi dengan mendekatkan diri dengan benda-benda hidup seperti membela haiwan peliharaan ataupun menanam bunga dan sebagainya.. Ada aku baca, bahawa sindrom ini sebenarnya sudah berkurang disebabkan nilai kekeluargaan itu sudah tidak seperti dulu.. Anak-anak merasakan, adalah agak tidak selesa lagi tinggal bersama ibu bapa dan menjaga mereka.. Percayalah dan lihat sekeliling kita.. Dunia makin moden, nilai kekeluargaan pun makin berkurang dan terhakis..

Well.. I just wanna said, I miss my mother and father very much.. And I love them mucho mucho.. Macam mana berjauhan pun kita dengan ibu bapa, jangan pernah abaikan dan lupakan.. After all, ibu dan bapa, itulah permulaan kita.. Iya kan? =)

Selamat malam semua.. Jaga diri.. Assalamualaikum..


HEART SPEAKS : I'm not having the empty nest syndrome as I'm not a mother yet.. But currently, I just had this feeling of emptiness.. Been getting 'something' almost everyday, as if it had become a part of my life, a habit to wait for that 'something'.. But now, that 'something' is no more around.. And I'm here, feeling the emptiness of the Empty Nest Syndrome..

In Love : Ini Baru Wordless Wednesday #9 Tapi Lambat Sehari

Assalamualaikum..
Lambat sehari dah..
=p

Picture credit to THIS SITE

As time goes by..
I've come to realize that..
I have fallen for this person named 'Yamamoto Takeshi'..
What to do?
I just did.. Accidentally..
And I'm wordless..

* * * * *

Assalamualaikum..


Aci Tak Buat Wordless Wednesday #9 Awal Sehari?

4 comments
Assalamualaikum..
Hai..
It's me here, Mrs. Johnny English..
Opsss!!

* * * * *

Angan-angan betul! Haha.. Aci tak aci, aku dah pun selamat pos Wordless Wednesday untuk esok.. I'm sorry!!! Hehe.. Bukan wordless sangat pun, entry ini ada banyak tulisan dan langsung tidak wordless.. =)




"Our mission together with Sir Johnny English had officially ended.. It's a great pleasure 'working' with you sir.. Laughter may indeed be the best medicine after so much of emotional torturing.. Smile, dear Farhana.." - with Badariah Zainal

* * * * *

Aku kini tak lagi melihat Rowan Atkinson sebagai pakcik tua yang bodoh-bodoh alang.. Tapi aku nampak seorang lelaki charming yang kadang bijak kadang kurang bijak tapi tetap karismatik.. Rambut beliau walaupun putih, tapi itulah yang bikin hati aku terpaut pada Sir Johnny English.. Haha.. Obses sudah..

Sekian, terima kasih Abang Johnny sebab bikin saya gelak dengan permainan kerusi turun naik anda.. Kah kah kah.. Bagi yang stress dengan kerja, pergilah ketawa, gelak, senyum sambil menonton Johnny English Reborn.. =)

Till here.. Take care and have a great day ahead.. Assalamualaikum..


MOUTH SPEAKS : Minum susu Dutch Lady perisa coklat dengan Rocky perisa susu memang masyuk pesen gini eh rasa dia? Aaaaaaa..

Si Dia Pernah Menjadi Mimpi Ngeri Dan Igauan Tidur Malam-Malamku Satu Waktu Dulu

6 comments
Assalamualaikum.. Alhamdulillah, selamat sampai walau penat meredah jalan yang sesak.. I think I am okay now.. Emosi yang dah semakin stabil dan hati yang semakin cool untuk menjalani kehidupan yang akan mendatang.. Kita senyum kembali.. Macam dulu-dulu.. =)

Tiba-tiba sebelum tidur berselera nak tulis kisah seram.. Mesti korang akan gelak macam adik aku dan kata, tak adalah seram mana.. Eh eh eh!! Tapi si dia inilah yang pernah jadi penunggu setia dalam mimpi malam-malam hari aku semasa aku masih kanak-kanak hingusan.. Mimpi ngeri dan selalu jadi igauan sampai aku dengan adik kedua aku susah sangat nak tidur.. PENAKUT WEH!!!



Bayangkan bila mata anda disajikan dengan sesuatu entiti yang boleh makan manusia sampai jadi keadaan yang seperti di atas.. Apa perasaan anda? Ya.. Ya.. Ya.. Jika anda masih kanak-kanak kecil macam aku suatu ketika dulu, pasti anda tak boleh tidur malam dibuatnya.. Sentiasa dalam fikiran dan terbayang-bayang.. Ngeri seh..

Ini semua adalah akibat ajakan mak dan ayah aku saban malam menonton filem English bergenre seram.. Dulu masa kecil-kecil, abah dengan mak juga aku dan adik kedua aku suka berkumpul dan menonton TV bersama.. Heaven gila saat dan ketika itu.. Tapi sekarang, jarang dah.. Rindu momen begitu.. Genre cerita yang abah akan buka selalunya adalah seram, thriller, misteri atau action.. Ketika itu, RTM 2 selalu menyiarkan filem-filem yang best dan memang seram tahap gaban punya.. Dan salah satunya adalah filem si kecil di bawah ini..



Perkenalkan.. THE CRITTERS.. Dulu aku tak pernah nak hafal pun nama-nama cerita ni, yang selalu meniti di mulut aku dan adik aku setiap kali sebelum tidur adalah BINATANG GOLEK GOLEK.. Bagi sesiapa yang sezaman dengan aku, dulu-dulu mesti selalu tengok cerita ni.. Kan? Sebab boleh dikatakan cerita ini sering ditayangkan di televisyen dan filem ini ada 4 bahagian semuanya pada setting yang berlainan..

Mereka nampak saja kecil dan kadang-kadang mungkin kelihatan comel, tapi bila mereka lapar mereka bukanlah sesuatu yang adorable.. Apatah lagi bila mereka bergabung dan menjadi bola besar.. I mean yang sangat besar.. Bila kena kejar, anda pula yang rasa debarannya..



Aku serious dah lupa tentang ini tapi satu hari terbukalah saluran Cinemax dan tertontonlah filem ini.. Aku tunjukkan pada adik-adikku si dia yang selalu jadi mimpi ngeri aku dulu.. Boleh ke mereka gelak kaw kaw punya.. Hampeh betul.. Kata adik-adik aku, "Apalah Along.. Tak seram pun!!"

Memang pun.. Kalau sekarang aku belek dua tiga kali, aku tenung, memang tak seram mana pun.. Apa pasal entah aku takut pada si kecil ini.. Haha.. Yalah.. Nama pun budak kecil.. Apalah yang kita tahu waktu itu.. Iya tak?



Al kisahnya, si dia ini menghantui tidur aku dan adik aku hampir setiap malam.. Memang agak lama jugalah untuk aku get rid dia dari hidup aku.. Sampai umur aku 7, 8 tahun jugalah rasanya.. Hampir setiap malam, sebelum tidur, aku dan adik aku akan bergilir-gilir jenguk bawah katil, takut ada binatang golek-golek.. Dan tiap kali tidur, aku akan kepung sekeliling aku dengan segala macam bantal yang ada.. Takut binatang golek golek punya pasal.. Sampai sekarang aku suka tidur berkepung sebenarnya.. Tapi tak dapat nak dipraktikkan sebab janggal kot orang tua bangka tidur berkepung bagai.. Eh? Yeke?



Tapi sekarang dah besar.. Tak takut dah.. Berani weh!! Ekeke.. Jadi aku sibuk mencari semua koleksi The Critters dari yang pertama sampailah keempat.. Dan akhirnya, walla!! Aku berjaya download kesemua part.. Tahniah!!



Dan bila rindu, aku akan pasang balik dan tonton seorang diri di malam yang hening dan bilik yang gelap.. Eh! Tak takut pon!!! Haha.. Seriously, benda kecil ini memang tak seram mana pun.. Haha.. Tapi berterima kasih sangat pada abah sebab dari kecil suapkan aku dengan macam-macam cerita seram dan hantu.. Dulu-dulu memang penakutlah, tapi alhamdulillah dah besar panjang aku boleh dikatakan tak penakut dan boleh layan cerita seram dengan steady sambil membeliakkan biji mata.. Kalau tengok orang lain, semua pakat tutup muka, tengok hantu celah jari.. Ekeke.. *Eh.. Poyonya aku..* =p


Fuh!! Panjang lebar nooo cerita hang.. Heh.. Sekali sekala apa.. Bukan selalu pun aku ada dalam lembaran ini.. Melayan jari melayan jiwa sebelum tidur.. Untuk anda semua, selamat tidur dan selamat bekerja esok hari.. Have a great weekdays ahead.. Sayang anda anda semua.. Take care.. Assalamualaikum.. =)

P/S : Bagi yang minat nak download, boleh klik link-link yang aku bagi di bawah.. Aku rasa link-link tu hidup lagi.. Enjoy watching.. =)






Projek Mega Cahaya Yang Riang Gembira : Makan Untuk Hidup

5 comments
Assalamualaikum.. Salam Ahad untuk semua.. Bersiaran dari Melaka, rumah tercinta sebelum bertolak pulang ke Kuala Lumpur lewat petang nanti.. Setelah beberapa lama, lagi sekali meninggalkannya, dan kini aku kembali lagi mencoret di lembaran ini.. Kesibukan hidup katanya..

Dan untuk update kali ini, aku berselera nak cerita perihal makanan pula.. Kalau duduk rumah, memang tak senang duduk, ada saja yang tekak idam dan perut nak.. Tak payah bebel panjang lebar, jom tengok apa projek mega yang dah berjaya dilaksanakan sepanjang duduk cuti di rumah.. Megalah sangat kan.. LOL!

* * * * *

Tekak teringin makan makanan Itali rupanya.. Minggu lepas bila bertandang beraya rumah orang, makan seciput, seganlah konon.. Aigoo.. Bila tak cukup makan, tekak mula mengidam.. Apa lagi, balik saja rumah cuti minggu itu, aku terus ajak adik perempuan aku beli barang-barang dan terus mulakan operasi.. Bukan susah mana nak masak.. Orang kata main lebur lebur, main campak campak, dah siap!

Kalau anda anda nak tahu, aku sejak dari kecil dulu memang tak boleh nak makan spageti.. Maklumlah, orang Johor popular dengan Laksa Johor dan Laksa Johor salah satu bahannya adalah spageti.. Masa kecil-kecil comel loteh dulu, aku pernah cuba try test makan Laksa Johor, tapi bila telan masuk mulut terus aku muntah.. Tak boleh terima kehadiran spageti dalam mulut.. Baru-baru ini saja, aku mula belajar makan spageti.. Itupun tak boleh makan banyak-banyak, sedikit saja.. Tapi pencapaian yang memberansangkan jugalah sebab aku tak muntah..

Ya.. #ManusiaBerubah



Projek seterusnya adalah air tangan adik perempuan dan adik lelaki aku.. Apa punya daa, raya dah habis baru sibuk nak buat bertelap-telap biskut raya.. Isk isk isk.. Tapi aku kagum gila sebab adik lelaki aku rajin betul buat biskut.. Benda yang aku tak berapa nak minat.. Lagi-lagi kalau biskut yang aku tak gemar.. Haha.. Cerewet!!

Cornflakes madu ini dah licin habis dua kotak besar.. Aku pun tak tahulah adik-adik aku ni, buat snack ke apa.. Sekejap dah licin.. Esok lusa mulalah kotak ketiga.. Bukan kotak Cornflakes yang kecil-kecil, ini yang pesen besar gedabak punya.. Fuhhh!! Aku? Dulu aku cukup minat Cornflakes Madu.. Pergi raya rumah orang, memang ini yang aku cari dulu.. Tapi sekarang, aku tak berapa nak pandang.. Aku pandang Tart Nanas, Biskut Suji, Biskut Makmur dan yang seangkatan dengannya saja..

Ya.. #ManusiaBerubah


Projek yang akhir ini join venture aku dengan mak.. Skill dan kepakaran mak amat diperlukan untuk projek aku yang ini.. Selesai dibikin Jumaat yang lalu.. Dan hari ini, projek ini akan dilakukan sekali lagi.. Bekalan pulang mak kata.. Ekeke.. I like.. Projek akhir ini sebab aku tiba-tiba mengidam nak makan kek Marble yang mak selalu buat dulu-dulu.. Aku bukan ngidam apa, aku suka bau dia.. WANGI!! Kalau korang makan, gerenti korang teringat-ingat bau dia..

Tak seperti tahun-tahun sudah, raya tahun ini mak aku tak ambil tempahan Kek Lapis Sarawak, kalau buat pun cuma dalam 3, 4 biji untuk keluarga saja.. Walaupun tak ambil tempahan Kek Lapis Sarawak, tapi tahun ini mak aku jual banyak gila kek buah kukus, total 15 biji semuanya.. My favorite.. Bila time raya tak merasa sangat kek kek, automatically perut dan tekak mengidam tak lama selepas itu.. =p

Ada juga gerak hati nak berniaga Kek Lapis online, biar aku tolong mak aku handle bab-bab blog ni.. Tapi itulah, tak pernah berkesempatan lagi.. Lagipun banyak benda nak kena kawtim bila nak berniaga online.. Tengoklah nanti macam mana.. Jika ada kelapangan.. =)



TIBA-TIBA DAN TAK DIDUGA!!

Mak tanya, "Tahun lepas beriya-iya pos kek dekat 'orang tu', tahun ni tak nak pos ke?" Sebaik mendengar pertanyaan tersebut, aku gelak besar.. Kantoi!! Mak aku siap boleh ingat lagi apa yang aku buat raya lalu.. Bila dah penat gelak, aku pun jawab dekat mak, "Orang yang kita pos kek tu pun tak pernah tanya ada kek ke tahun ni, mak pulak tanya.."

Mak kata, "Aik.. Gaduh ke? Tak contact dah?" Aku sekali lagi, terkedu.. Seriously, aku tak reti nak jawab apa dah.. "Alah.. Takat kek je mak.. Benda tak signifikan pun kot untuk diingat, entah-entah orang dah lupa dah kot.." jawab aku, tapi dalam hati.. Haha.. Sebab aku tak tahu nak jawab apa.. Betul-betul.. Aku.. Tak tahu..

Sampai sini saja.. Jaga diri semua.. Assalamualaikum..


HEART SPEAKS : Mak, tahu saja perihal anakmu ini..

Bukan Memoir Sesorang Geisha

Assalamualaikum.. Saat dan tika ini, aku sedang berkelubung di dalam selimut, hujan di luar bikin sejuk satu badan.. Jam menunjukkan detik 12.52 pagi di hari Ahad.. Seharian Sabtu aku memerah keringat ke sana dan ke mari, lelahnya badan cuma Tuhan saja yang tahu.. Tapi mata masih belum nak lelap.. Sempatlah mengarang 2 entry.. Serasa berabad tiada coret berat-berat dan serius dari aku.. Aku tak sibuk, aku tak busy, cuma aku rasa situasi dan keadaan telah mengubah diri aku..

Bagaimana masa, situasi, dan persekitaran telah mengubah sesuatu yang dekat dalam hidup dan hati aku, begitu juga perubahan pada sesuatu itu telah mengubah diri aku.. Mungkin jalan begini lebih baik..

Heh! Lupakan.. Apa kena entah dengan tajuk.. Haha.. Lepas tengok iklan Tiz Zaqyah dan Scha Al Yahya berlakon jadi geisha, tergerak juga hati nak bubuh geisha dalam tajuk.. Sedap bunyinya.. Iya tak? Sudah 13 hari raya, tapi coret entry aku tiada satu pun berkisarkan tentang raya..Entahlah, raya tahun ini ada terpalit sedikit kekecewaan.. Kecewa dengan orang! Haih! Aku terlalu berharap pada manusia.. Aku lupa lagi, yang bahawasanya manusia berubah.. Salah aku.. Salah paling besar yang tak patut aku ulang seperti pernah terjadi satu waktu dulu..



Biarkan kisah manusia, bukan manusia atau apa sajalah.. Kita kuburkan.. Kita buka lembaran kisah raya baru jika pada hemat anda semua, masih sempat dan tiada terlambat kiranya.. Aku isi waktu-waktu agar aku sibuk semaksimanya.. Sabtu semalam, aku beraya dari seorang rumah sahabat ke rumah sahabat yang lain.. Dari 11 pagi sampailah jejak jam pukul 10 malam.. Berapa buah rumah ya? 3 buah saja.. Makan dan boraknya yang lama..

Sebelum beraya ke rumah sahabat baik aku Faizah Fuad di Bukit Jelutong, Shah Alam, aku dah request siap-siap nak makan spagetti bolognese resepi ibu dia.. (Bolognese ke eh? Entahlah..) Haha!! Jahat tak aku, pergi beraya rumah orang siap request bagai.. Dan akhirnya, hasrat dan apa yang aku idamkan berjaya ditunaikan.. Siap ada extra menu, lemang dan serunding lagi.. Sedap hingga menjilat pinggan.. Terima kasih tak terhinggalah ya nenek! =)



Rumah kedua di Kampung Melayu Subang pula perut diisi dengan satay dan nasi impit.. Alhamdulillah.. Sampai di rumah ketiga di Cheras, lebih kurang jam 4.. Rumah Abdul Aziz Harith, kesayangan nenek Faizah Fuad.. Kan kan kan? Makan biskut, kuih raya, sambil aku dengan kawan aku sibuk duduk mengusik Faizah dan Aziz.. Eceh! Konon sweetlah.. Ngada eh korang berdua.. Dush dush!! Selain biskut dan kuih, perut juga berjaya diisi dengan mee kari yang dimasak oleh bakal ibu mertua Faizah Fuad.. InsyaALLAH.. Kenyang perut kami semua.. Dah kenyang, suka hatilah.. Kan? Semua makanan yang dimakan semalam, sedap-sedap belaka.. Memang heaven raya semalam.. Hati pun happy.. =)




Terima kasih banyaklah ya pada tuan rumah berdua, Faizah dan Aziz.. Aku doakan cepat-cepat dapat makan nasi minyak korang berdua.. Maafkanlah kami berdua ya sebab usik mengusik.. Keh keh keh.. Orang kata usik mengusik pengerat kasih sayang.. =p



Dan tak dilupakan, duit raya pun dapat weh tua-tua bangka cenggini.. Bukan apa, selalunya dah tua bangkalah dapat banyak duit raya.. Raya tahun ini, duit raya semua dah aku habiskan untuk beli telefon bimbit baru.. Trade in saja! Lebih tambahlah sikit-sikit..

Sedih juga sebab lupa backup contact, jadinya aku biarkan saja contact kosong.. Lantaklah.. Telefon tak penting buat aku dah umur-umur begini.. Sedih lagi satu sebab mesej-mesej yang aku sayang, yang berjumlah 1096 kesemuanya tak dapat aku transfer ke dalam telefon baru.. Serious aku sayang semua mesej-mesej tu.. Bukan senang nak kumpul sampai jumlah sebegitu.. Kadang ada malamnya, mesej-mesej yang ada akan aku baca satu-satu dan tersenyum.. Huhu.. Gila! Tak ada kerja betul!

Mata makin berat.. Ahad mahu ke hospital pula.. Haih! Berat saja bunyi keluhannya.. Penat sungguh badan.. Tidur dululah.. Tapi saat entry ini terpublish, mungkin sudah siang.. Selamat pagi Ahad semua.. Have a great day ahead.. Take care.. Assalamualaikum..

:: Aku memang suka makan biskut raya.. Jadi kalau sampai rumah orang, kalau boleh aku akan try setiap jenis biskut raya yang dihidangkan.. Jadi silalah sedia banyak-banyak biskut raya di rumah anda.. Mana tahu muka tak malu ini akan menerjah.. Haha.. ::

My Heart Said This Entry Has No Title

Leave a Comment
Assalamualaikum..
For how long actually I've been keeping this inside..
I feel like letting out..
I feel like burning every piece of feeling that I let out..
I feel like freeing myself..
Feeling free from a waiting, from a longing..

* * * * *


There is this one time in life, when I strongly believe "that something" is worth having, so I decide to wait.. As people always said, something worth having is something worth waiting for..



And the days pass by with the eager of waiting.. Waiting, sesuatu yang kita tahu kita sayangkannya.. But there are days when I feel like I'm waiting for something that isn't going to happen.. Part of you believe, it will happen.. And the other part keep reminding you, what is not meant to be, will not meant to be..



And it reaches a time when I'm confuse.. I pray to Allah, praying for a peace of heart.. And here I am now, saying to myself that I'm done waiting.. And I leave everything in HIS hand..



And I guess I won't be around waiting anymore.. Hey! It's an empty seat.. I guess that seat will be occupied by another person.. I let it go so that other can seat and wait.. Waiting for something they believe worth having and worth waiting for..



You know..
Love.. Cannot always be measured by how long you wait..
It's about how well you understand WHY YOU ARE WAITING..

* * * * *

Assalamualaikum..

-THE END-

:: Jauh sudut hati, ada rasa sayang.. Yakin aku tentang itu.. ::

Walau Ringkas Harap Lekat Di Hati Sampai Bila-Bila

7 comments
Assalamualaikum..

APA KHABAR ORANG KAMPUNG ORANG BANDAR SEMUA?
Semoga sihat hendaknya..























Jaga diri jaga kesihatan..
Sampai jumpa lagi..
Assalamualaikum..
=)




Cahaya Yang Riang Gembira. Dikuasakan oleh Blogger.