The Truth?

1 comment

The truth? Haha..
Night people.. Take care.. Have a great weekdays..
Assalamualaikum..

6 Oktober

2 comments
Assalammualaikum..

It's weekend.. And I'm having my night shift today.. 10 to 10 the next day.. I feel so lazy to wake up from bed.. This week I didn't actually get my so called off day.. It's merely two days of post call, what do you expect to do after post call? Sleep of course.. I have ton of plans.. Buying this and that.. The day is getting really near..

6th of October 2012.. My convocation day..


I've plan to stay 2 days and 1 night in Kuala Lumpur with my family.. Lately been checking out about hotels around Petaling Jaya, most of the hotels are fully booked especially those near University of Malaya.. Currently I'm stuck thinking of where should I stay..

Although it is one of the biggest day in my life, I don't actually feel excited and looking forward to it.. Thinking about that day where there will be thousands of people around make me sick.. I'm just a home-person who love to be around with family but not the society.. Haha.. Too bad..

Only one thing that I really look forward into, is meeting my old friends.. How much I miss them..I guess there'll be lot of gossips to share on that day.. Weee.. =)

Till here then.. Take care.. Assalamualaikum.. 

Dan Sesungguhnya Kepada DIA Kita Kembali

5 comments
Assalamualaikum..

Hari ini adalah hari yang sedih.. Bertambah sedih dan rasa sebak dalam dada bila aku mendengarkan bait-bait di bawah ini..

* * *

Wahai pemilik nyawaku

Betapa lemah diriku ini
Berat ujian dari-Mu
Ku pasrahkan semua pada-Mu

Tuhan baru ku sadar
Indah nikmat sehat itu
Tak pandai aku bersyukur
Kini ku harapkan cinta-Mu

Kata-kata cinta terucap indah
Mengalun berzikir di kidung doaku
Sakit yang ku rasa biar jadi penawar dosaku
Butir-butir cinta air mataku

Teringat semua yang Kau beri untukku
Ampuni khilaf dan salah selama ini
Ya Illahi muhasabah cintaku

Tuhan kuatkan aku
Lindungiku dari putus asa
Jika ku harus mati
Pertemukan aku dengan-Mu
MUHASABAH CINTA - EDCOUSTIC

* * *

Aku jarang bertugas di wad 3-1.. Dalam 2 minggu mungkin sekali atau dua kali.. Tapi aku cukup kenal dengan seorang pesakit yang dah jadi penghuni tetap wad tersebut.. Gadis itu berusia 23 tahun, sebaya dengan adik perempuan aku.. Seorang gadis yang tabah dan kuat.. Walau zahirnya kelihatan lemah dan cekung, malah jelas kelihatan juga kesan daripada rawatan kemoterapi yang diterimanya berkali-kali.. Tiap kali bertugas di situ, melihatkan keadaannya cukup buat aku sedih.. Penghidap kanser ovari tahap 4, dan ibunya sentiasa ada di sisi menemaninya..

Hari ini aku mendapat berita beliau telah kembali ke rahmatullah.. Sebak rasa hati.. Kadang-kadang aku pernah juga melihat ibunya menangis dalam diam, bila mengingatkan saat itu kembali, tak semena-mena air mata aku turut menitis.. Besar dugaan mereka.. Sedang aku yang melihat ini sudah cukup merasa beratnya, apa lagi mereka yang memikulnya..

Kebetulan, aku terjumpa dengan blog milik gadis ini.. Aku baca satu persatu.. Bersama alunan di dalamnya.. Tak henti-henti aku menangis.. Terasa mati itu sememangnya begitu hampir pada kita tiap manusia..




Doa aku moga arwah adik Rusfainy Atikah tenang di sana dan moga keluarganya tabah mengharungi ujian dari Allah ini.. Al fatihah..

Selamat malam semua.. Assalamualaikum..



Random Babbling

4 comments
Assalamualaikum..

Ewah.. Rasa kekok nak menaip.. Rasa macam lama sangat dah tak menconteng.. Kepenatan dan kesibukan yang melanda, sampaikan menaip banyak yang jadi draft.. Semalam kerja syif malam, lewat tengahari tadi baru selamat sampai ke rumah lalu membongkang tidur.. Malam yang agak sibuk, ramai ibu-ibu mengandung yang datang sebab turun air.. Kalau turun air, dah cukup bulan tak apa lagi.. Ini kalau kes turun air tapi baru 29 minggu.. Haa! Apa kes? Ditambah lagi dengan bayi-bayi yang berak dalam kandungan, lagi haru! Tak menang tangan.. Salah satu tanda bayi di dalam perut anda berada dalam keadaan "terancam" dan "distress" adalah jika anda turun air, tapi warnannya adalah kehijaun, bukan jernih.. Dan itu perlu diberi PERHATIAN LEBIH.. 

Oh ya.. Satu pesan! Bagi ibu-ibu yang merokok, dan agak-agak rasa macam bercinta sangat nak tinggalkan rokok yang anda sayangi itu, janganlah mengandung dulu.. Kasihan kot si kecil yang ada dalam rahim anda itu.. =(

Dua hari yang sudah, aku tidur dalam keadaan yang penat.. Entah apa cerita, malam itu aku mimpi sesuatu yang teramat sedih sampai basah bantal aku.. Haha.. Dua kali aku terjaga di tengah malam.. Dalam keadaan tak sedar, rupa-rupanya aku teresak-esak.. Bila bangun pagi itu, aku tak dapat ingat kembali apa yang aku mimpikan.. Ah! Abaikan saja..

Jadi bangun pagi itu, terus bersiap pergi kerja.. Tak disangka, hari itu adalah hari yang sangat tidak memberangsangkan.. Ramai ibu mengandung yang masukkan ubat hari itu untuk gesa bersalin tapi jalan masih tak buka-buka besar.. Senang kata, progress yang sangat slow.. Ada pula ibu mengandung yang tiba-tiba develop tekanan darah tinggi sampai cecah 220/140.. Aku dah mula gelabah dengan macam-macam kes yang jadi dalam 3 wad yang mana aku jaga seorang diri.. Yang mana perlu aku attend dulu.. Dan dalam gelabah-gelabah itu, aku attend patient-patient tersebut lalu aku laporkan pada Medical Officer aku.. Dan tak pasal-pasal kena marah.. Haihhh! Tak sangka malam sebelumnya mimpi menangis, keesokan harinya itu adalah hari yang sangat teruk juga buat aku.. Phew!!


Well.. After all, itulah cabaran yang perlu dilalui sebelum kita boleh jejak ke puncak.. Pengalaman itu yang akan ajar kita bagaimana untuk handle situasi dan bertenang dalam setiap emergencies.. It applies in everything in our life..

Well.. This eyes can't hold on anymore even though how strong the desires of my fingers to continue writing.. Haha.. Till here then.. Take care.. Selamat malam semua.. Assalamualaikum..

P/S : Hoyeah!! Esok gaji!! *mode berjoget*

Sleepyhead

4 comments
Assalamualaikum..

Jam dah hampir nak cecah pukul 10 malam.. Esok kerja pagi lagi.. Hari ini post call.. Balik-balik rumah pagi tadi terus terbongkang tidur.. Walaupun dah tidur, tapi mata sekarang adalah sangat berat dan kuyu.. Malam semalam adalah malam yang sangat stress.. Tambahan pula menjaga ibu mengandung yang sedang dalam kesakitan ingin bersalin memerlukan kesabaran yang sangat tinggi.. Kasihan melihatkan mereka yang berpeluh-peluh menahan sakitnya ingin bersalin.. Bukan mudah sebenarnya mahu melaluinya, perlukan sokongan moral dan emosi yang berterusan sebab kadang-kadang kerana terlalu penat dan sakit, ramai pesakit yang putus asa dan mahu menjalani pembedahan saja.. Melahirkan itu sesungguhnya satu pengorbanan yang teramat besar.. =)


Tarikh konvo dah semakin hampir.. 2 minggu lebih saja lagi.. Tapi tak ada sedikitpun perasaan melonjak gembira atau yang seumpama dengannya.. Bila memikirkan setelah penat bekerja, perlu meredah jalan raya dan menuju ke Universiti Malaya, selesai saja majlis konvokesyen perlu pulang semula ke Melaka dan esoknya pasti sudah mula bekerja semula.. Memikirkannya saja sudah buat aku penat.. Kadang-kadang aku sampai merasakan cuti konvo yang aku dapat itu aku mahu gunakan untuk tidur dan tidur dan tidur saja.. Tapi konvo seumur hidup sekali.. Iya tak?


Banyak plan yang aku dah fikirkan untuk dilaksanakan memandangkan tahap stress telah berkumpul di satu tahap yang agak membahayakan.. Stressnya sampai terasa dada begitu menyesakkan, pernafasan seolah tersekat dan emosi sangat sensitif, hanya mahu marah saja tapi disimpan dalam hati.. Hehe.. Kadang-kadang aku rasa, jalani satu sesi bersama psychologist pun ada baiknya juga.. Paling tidak berkurang juga stress yang dialami..


Baru saja mengusulkan cadangan pada mak, ingin bawa satu famili saja-saja tidur dekat hotel tepi pantai dalam 2, 3 hari.. Hasrat hati nak menuju Cameron tapi sebab jauh sangat, tepi pantai pun jadilah.. Sebabnya aku heat intolerance.. Ekeke.. Aku rasa entry aku sepanjang aku mula kerja sampai sekarang, semuanya stress, tak ada yang tak stress.. Bilalah agaknya aku dapat tulis entry jiwang bunga-bunga dari taman hati tanpa ada stress.. Haha.. *ABAIKAN*

Okaylah.. Masa untuk ketiduran.. Jaga diri semua.. Selamat malam.. Mimpi indah.. Assalamualaikum..
=)

Prem

2 comments
Assalamualaikum..

Minggu yang agak stress.. Stress sampai tahap walaupun fizikal dan mental kau penat, tapi kau tak mampu nak lelapkan mata.. Dengan emosi yang tunggang langgang, hari-hari pun rasa nak marah.. Boleh ke tak gitu? Adeh! Lama-lama kalau begini, kedut seribulah muka ayu ini.. =p


Kenapa aku bubuh gambar bayi ya? Bukan apa, aku nak ceritakan setinggi mana tahap stress yang aku rasakan sekarang.. Kalau kata aku sekarang tengah mengandung, confirm seratus peratus aku akan dapat preterm contraction ataupun yang terpaling dahsyat PRETERM LABOR.. Bersalin tak cukup bulan.. Eh! Ramai okay houseman yang dah berkahwin lalu mengandung mengalami masalah begini.. Sebabnya? WORKLOAD dan STRESS.. That's why it is not advisable to get pregnant during housemanship days.. Takut jadi benda-benda beginilah, lahir bayi pramatang a.k.a PREM BABY, bayi kurang berat badan, lebih kecil dari usia sepatutnya dan macam-macam lagilah..


Rasa macam nak makan orang pun ada, ditambah lagi kalau kau dapat mesej yang berbunyi SOMBONGNYEWWW!! Adeh! Bukan sombong tapi sibuk mencari rezeki membantu keluarga.. Harap maklum.. Sekian, terima kasih ya pada yang menegur..

Masa untuk paksa mata tidur.. Esok subuh-subuh dah kena keluar, petang dekat nak gelap baru balik.. Beginilah kehidupan.. Selamat malam semua.. Have a great day ahead.. Jaga diri.. Assalamualaikum..

Down The Drain

5 comments
Assalamualaikum..

Minggu yang memenatkan.. Mendera mental dan fizikal.. Haha.. It's been nearly 2 months I guess having myself in a world of "adulthood" where I need to go to work and earn a living.. Walaupun dasarnya melalui pekerjaan aku sekarang aku telah mengalami penyusutan berat badan tapi hakikatnya kesihatan aku adalah DOWN THE DRAIN.. =.=

Having suffered from something called "PLANTAR FASCIITIS" is not really pleasant.. Tambahan lagi dengan kerja aku, penyakit ini adalah tidak sesuai sekali terlibat dalam hidup aku.. Tapi sayangnya ia dah selamat menjadi teman rapat aku.. Awalnya dulu, sakit masih boleh dikawal dengan penggunaan NON STEROIDAL ANTI INFLAMMATORY DRUGS, but nowadays, makanlah berapa banyak VOLTAREN, PIROXICAM, they have no effect at all..

At the end of the day, I will get a swollen leg, bilaterally.. More severe on the right side.. Sakitnya bila mana kita bangun pagi dan baru nak memijak lantai.. Ya Allah Ya Tuhanku.. Hanya DIA saja tahu betapa sakitnya.. Dan bila hendak berdiri daripada duduk yang lama, itu juga memang tersangat menyakitkan.. Mungkin penurunan berat badan masih belum cukup.. Ditambah lagi sekarang dengan kerja aku yang memerlukan aku sentiasa berjalan, berdiri, berlari dan seangkatan dengannya, aku rasa memang tak ada harapan untuk aku sembuh.. Huuuu..


Salah satu kategori orang yang mudah dapat penyakit ini selain daripada berat badan, pekerjaan yang memerlukan sentiasa berjalan dan berdiri, satu lagi ialah orang yang punya tapak kaki leper atau lekuk pada tapak kaki yang terlalu tinggi.. Seperti dalam kes aku, aku adalah seorang pemilik FLAT ARCH.. Jadi aku perlu menggunakan kasut yang sesuai supaya aku dapat kurangkan masalah pada kaki aku.. But at the end of the day, sakit dah tak dapat dibendung.. Haha..

Aku berharap satu hari nanti aku berpeluang menjejakan kaki aku ke klinik Orthopedik dan mendapatkan rawatan yang sepatutnya.. Tapi harap masa dan ketika itu, plantar fasciitis aku bukanlah di tahap yang kronik.. Sekarang hampir setiap malam aku berurut untuk kurangkan bengkak dan sakit.. Adalah lega sedikit.. Nampaknya bulan depan kena mula makan semula Herbalife dan turunkan berat badan sampai 30kg, barulah hilang plantar fasciitis agaknya.. 

Okay.. Banyak dah membebel dan meluah rasa.. Bagi sesiapa yang nak tahu serba sedikit pasal PLANTAR FASCIITIS, bolehlah KLIK LINK INI.. Simple dan mudah difahami.. Heee.. Till here then.. Selamat malam.. Assalamualaikum..


P/S : Semenjak aku dapat sakit ini, ramai dah duduk tanya aku, "Kenapa jalan nampak macam tempang sikit?" Aku cuma mampu senyum sajalah.. =)

Hapus


Hapuskan rasa cintaku..
Aku pun ingin bahagia, walau tak bersama dia..

* * *

Love the lyrics for the song from Judika.. Nice one.. Good night people.. Assalamualaikum..

Mungkin

12 comments
Assalamualaikum..
Selamat malam.. Hari kedua cuti dah hampir habis.. Masih berbaki sehari lagi.. Hari ini ligat update blog, masuk yang ini dah 3 entry selamat aku conteng.. Lepas gian, seronok rasanya dapat menulis..
=)


Tak ada cerita apa pun kali ini.. Cuma tiba-tiba aku teringat mak pernah nasihatkan aku, nak cari pasangan hidup, biarlah yang sama kerja sama bidang, senang memahami kehidupan yang sibuk dan tunggang langgang ini.. Tapi aku cepat say NO NO NO pada mak.. Kenapa? Entahlah.. Cerewet ke? Haha.. Bagi aku, persamaan itu suatu yang membosankan..

Tapi kan.. Kadang-kadang apa yang orang duduk kata mungkin ada betulnya.. Selalunya benda yang kita tak mahu tak ingin tak hendak itulah yang selalu kita dapat.. Hehe.. *Ketawa kecil*

Hmm.. Mungkin.. Hehe..

Selamat malam semua.. Selamat merehatkan diri.. Assalamualaikum..
:))

Cahaya Yang Riang Gembira. Dikuasakan oleh Blogger.