27 Okt 2014

Filem Hindi 2014 Yang Best Dan Wajib Tonton #1 : Hasee Toh Phasee & Bobby Jasoos

Oktober 27, 2014 3 Comments
ALL PHOTOS CREDIT TO THE RESPECTED SITE. TAKEN FROM GOOGLE.


Assalamualaikum.

Woot woot. Hari ini rasa semangat nak menulis. Jadi sebagai penggemar tegar filem Hindi dari dulu sampai sekarang aku nak kongsikan 2 filem keluaran tahun 2014 yang bagi aku adalah dalam kategori wajin tonton. Orang selalu kata filem Hindi alaf baru adalah "full of crap" dan tak setanding langsung dengan filem Hindi zaman dulu.

Partly, it is true. Tapi tak semua filem Hindi zaman sekarang adalah sampah. Ada banyak juga filem yang berkualiti dan mencapai box office, dan di bawah ini adalah salah satu daripadanya.

HASEE TOH PHASEE

RATING AKU   : 4.2 / 5
RATING IMDB : 7.1 / 10
PENGARAH      : VINIL MATTHEW
PRODUSER       : KARAN JOHAR (DHARMA PRODUCTION)


Hasee Toh Phasee filem keluaran Februari 2014 menerusi syarikat Karan Johar ini menampilkan Parineeti Chopra dan Sidharth Malhotra sebagai teraju utama. Filem bergenre romantik komedi ini memang mengikat aku dari awal sampai akhir. Jalan ceritanya pun dah cukup memikat hati aku.

Filem ini cukup lengkap dengan elemen romantik, komedi dan kekeluargaan. Terutama sekali aspek komedi dan kekeluargaan. Bagi medical student yang meminati subjek Psychiatry macam aku dulu, menerusi filem ini anda boleh tengok heroin dalam filem ini bersikap pelik kerana pengambilan SSRI (ubat anti-depresi). Antara kesan sampingan ubat tersebut adalah AKATHISIA (restless), MEMORY LOSS and etc. Yang mana heroin menunjukkan kesemua simptom tersebut dan inilah yang mewujudkan elemen komedi dalam filem ini.


Salute dengan Parineeti Chopra sebab berjaya bawa watak si genius yang terlalu bergantung dengan ubat anti-depresi kerana masalah keluarga. 5 bintang aku beri pada heroin filem ini. Dan ini adalah filem kedua Sidharth Malhotra yang aku tonton selepas STUDENT OF THE YEAR. Jujurnya aku tonton filem ini pun sebabkan dia dan tak mengharap sangat dengan jalan cerita ini. Tapi tak sangka, jalan cerita dia buat aku melekat dan of course the quirkiness of the heroin herself. 

Filem ini agak kompleks di mana di awal cerita, 7 - 8 tahun yang lalu, Meetha (Parineeti Chopra) dan Nikhil (Sidharth Malhotra) dipertemukan di perkahwinan kakak Meetha. Ketika itu, Meetha sedang melarikan diri selepas "mencuri" duit ayahnya untuk digunakan bagi researchnya. Nikhil membantunya melarikan diri ketika itu walaupun mereka cuma kenal gitu-gitu aje. Dan dalam majlis itu, Nikhil bertemu dengan Karishma (adik Meetha) dan mereka jatuh cinta.


10 tahun selepas itu, mereka sedang sibuk untuk persiapan perkahwinan mereka. Hubungan mereka selalu ada turun naik, ayah Karishma pun tak berapa berkenan dengan Nikhil sebab dia macam tak ada semangat bekerja dan buat sesuatu sambil lewa. Karishma pun selalu bangkitkan isu duit pada Nikhil. Jadi Nikhil berjanji dalam masa 7 hari sebelum hari perkahwinan mereka, dia akan berjaya dan kaya raya. Pada hakikatnya, cita-cita Nikhil adalah ingin menjadi pegawai kerajaan seperti ayahnya, tapi kerana Karishma dia menceburkan diri dalam dunia bisnes.

Dan saat ini, Meetha kembali ke India untuk cuba mendapatkan wang lagi dan paling utama sekali ingin berjumpa dengan ayahnya kerana terlalu rindu. Karishma cuba menyembunyikan kakaknya itu daripada pengetahuan ayah, ibu, adik-beradik dan pakciknya kerana menurutnya, mereka semua sangat membenci Meetha kerana dia seorang penagih dadah dan lari dari keluarga selepas mencuri sejumlah wang dari ayahnya sendiri. Jadi Nikhil ditugaskan untuk menjaga Meetha dan menyembunyikannya.

Waktu inilah macam-macam hal berlaku, daripada suspens, lawak, sedih dan semuanya mendekatkan Nikhil dan Meetha hingga akhirnya mereka tak sedar yang masing-masing telah jatuh cinta. Bak kata Meetha pada Nikhil, kau adalah oksigen dan aku double hidrogen, dan chemistry kita berdua seperti air. Haha. Ayat dari seorang chemistry genius. 


2 scene yang paling aku ingat dan tinggalkan kesan mendalam adalah apabila Meetha yang begitu teringin sangat nak jumpa ayah dia, tapi tak dibenarkan oleh Karishma. Jadi Nikhil tolong Meetha supaya Meetha boleh nampak ayahnya walaupun cuma menerusi balkoni rumah. Touching habis aku tengok.

Next scene of course scene mereka sekeluarga bertemu semula dengan Meetha. Sekotak tisu aku habis tengok scene ni. Haha. Sedih sangat. Overall filem Hasee Toh Phasee ini adalah wajib tonton.

* * *

BOBBY JASOOS

RATING AKU   : 3.5 / 5
RATING IMDB : 5.5 / 10
DIREKTOR       : SAMAR SHAIKH
PRODUSER       : DIA MIRZA


Bobby Jasoos, sebuah lagi filem keluaran 2014 bergenre komedi. Romantik ada tapi tak banyak pun. Walaupun tak banyak tapi sweet juga. Haha. Bobby Jasoos dah hampir 2 bulan lebih aku perap dalam hard disk, barulah ada mood nak tengok. Dan keseluruhannya, filem ini tak mengecewakan aku. Bolehlah buat aku tonton dari awal sampai akhir. Maknanya tak adalah bosan tahap melampau.

Hero filem ini, Ali Fazal adalah sangat HOT!! Hahaha. Gatal eh!! Suka tengok muka dia. Kekeke.


Bobby Jasoos (Bobby The Detective), ini menampilkan Divya Balan dan Ali Fazal sebagai teraju utama. Kisah bagaimana Bobby atau nama sebenarnya Bilkis Ahmed berusaha mencapai impiannya untuk menjadi seorang penyiasat yang berjaya. Dia cuba memohon kerja di firma penyiasatan yang popular tapi ditolak mentah-mentah kerana dia tiada sijil kelayakan. Jadi dia bertekad untuk berjaya dan bina firmanya sendiri, berhadapan dengan firma penyiasatan yang telah menolak tawaran kerjanya.

Dia berusia 30 tahun dan masih lagi belum berkahwin. Dan perkara ini cukup merunsingkan kepala ayahnya. Bobby cumalah penyiasat kecil-kecilan yang membantu menyelesaikan kes-kes kecil di kawasan kejiranan dia contoh macam membantu Tasavur (Ali Fazal) memutuskan pertunangannya, mengambil upah dari makciknya untuk spy sepupunya, Afnee yang dikatakan menjalinkan hubungan dengan abang long kawasan iaitu Lala Bhai.

Sampailah satu hari, seorang NRI, Aneez Khan, mengupah Bobby mencari 3 orang individu dalam 3 kes berasingan dengan menawarkannya wang yang sangat banyak. Pada mulanya Bobby cuma mengikut saja kerana pertama kali dalam hidupnya dia diberikan kes besar dengan upah yang banyak. Jadi dia cuma mengikut tanpa banyak tanya. Dengan duit yang diperoleh dia menyewa pejabat baru, membeli telefon baru dan memberikannya pada ibunya. Cuma ayahnya saja yang tak berapa berkenan dengan apa yang Bobby buat. 


Dan dalam misinya mencari 3 individu bernama Nilofer yang mempunyai tanda lahir di tapak tangan, Aamna yang mempunyai tanda lahir di lengan kanan dan juga Ali yang ibu jarinya kudung, Bobby menggunakan macam-macam cara. Dia juga menyamar macam-macam watak yang bagi aku sangat genius dan nampak menjadi penyamarannya. Dia tak pernah langsung tanya tujuan Anees Khan mencari 3 orang tersebut sampailah satu hari Lala Bhai menimbulkan keraguan dalam hati Bobby dengan mempersoalkan tujuan sebenar Anees Khan dan mungkin Bobby telah membantunya membuat kerja tak elok.

Risau jika Anees Khan melakukan perkara yang tak elok, maka dalam diam dia mengajak Tasavur untuk bersamanya menyiasat siapa sebenarnya Anees Khan dan kemana menghilangnya Nilofer dan Aamna selepas mereka dipertemukan dengan Anees Khan. Dan dalam proses berkerjasama inilah Bobby dan Tasavur jatuh cinta. Weee. 


Cerita ini memang suspens, lawak pun ada, sweet sikitlah. Dan yang penting, jalan ceritanya mempunyai twist dan tak seperti yang dijangka. Memang aku tak jangka langsunglah. Jadi nak tahu apa hasil penyiasatan Bobby bolehlah download sendiri atau boleh tonton dekat Astro Bollyone HD. Oh ya. Boleh tengok macam mana Muslim India berpuasa sebab background filem ini adalah di kawasan kejiranan Muslim dan Bobby sendiri berasal dari sebuah keluarga Islam.

Selamat menonton semua dan selamat berhujung minggu. Assalamualaikum.

P/S : Tengah tunggu filem Happy New Year dari Shah Rukh Khan yang baru ditayangkan. ^^












24 Okt 2014

Nak Kurus 4 : After 28 Days - My First Weigh In

Oktober 24, 2014 0 Comments
ALL PICTURES ARE TAKEN FROM GOOGLE. CREDIT TO THE RESPECTED SITE.

Assalamualaikum.

Syukur Alhamdulillah for another new day. As I kept mentioning in my previous posts, I am embarking on a weight loss journey since mid September where I started eating accordingly and exercising. Why I said "eating accordingly"? Haha. Well, it's difficult to eat clean, I mean totally clean, so I'm still eating like how I used to eat but in a very controlled manner so that I don't go overboard in eating. Haha. I still took rice, bread but wholegrain, I eat nasi lemak as usual, roti canai half of what I used to eat and etc. As long as the calorie is within the limits, and the carbohydrate, protein and fat ratio is normal. That's it.


My first cycle had finished. 28 days. Then I had 4 days of cheating day, basically trying to "reboot" my metabolism for the second cycle of my weight loss journey. It is not easy, you need to be strong physically and mentally. I had the thought of giving up, well, because I'm tired to be in controlled. Cover in sweats every evening with muscle soreness and joint ache, I had thought of giving up like many times. But, luckily I endure it.

And what builds more confidence in me is the result of my weigh in. I was shocked myself. In 28 days, I had lost 7 kilos, and 2 or 3 inches smaller here and there. I was in awe. But I told myself that this is just the beginning. According to other people experience, the bigger you are, the easier you lost your pounds at the beginning. But as you become lighter, less and less pounds will be shed and there are some people who hit plateau. They eat accordingly, they exercise but still the scale won't budge. Well, don't just count on the scale, take a measuring tape and record your inches too. It'll surely give you a difference.




At the end of the day, it's not the weight and number that matters. It's how you look and feel about yourself. And that is 100% true.

Never give up. Find your strength and hold on to it. Have a great days ahead people. Take care. Assalamualaikum.
:)

18 Okt 2014

Nak Kurus 3 : Macam Mana?

Oktober 18, 2014 1 Comments
PENAFIAN : Aku bukan pakar pemakanan atau fitness instructor, aku cuma kongsikan sedikit ilmu yang aku pelajari dan pengalaman aku menempuhi cabaran NAK KURUS. Kalau ada salah dan silap, tolong betulkan.


Assalamualaikum.

Akhirnya berjaya juga siapkan bahagian ketiga. Banyak sangat yang nak kongsi, nak tulis di sini, tapi tak mampu nak sumbat semuanya dalam satu artikel, jadi kita kongsi berperingkatlah ya.

17 Oktober 2014, genap 27 hari perjalanan aku untuk KURUS dan SIHAT. Hari Ahad nanti adalah hari yang dinanti iaitu hari untuk weigh in berat dan ukuran. Nanti bolehlah aku nilaikan semula jika perancangan diet aku ini perlukan modifikasi atau tak.

Aku yakin, ramai dari kita nak diet, nak kurus, nak sihat tapi tak tahu macam mana nak mula. Jadi duduklah berkira itu ini tapi mulanya tidak. Macam aku dulu-dulu. Dan ada juga yang memulakan proses diet mereka secara membabi buta dan pakai ikut orang saja, ikut trend katanya. Tak salah pun nak ikut, tapi fahami dulu apa itu diet, macam mana nak diet dan kenal tubuh badan kita dulu.


KENALI DIRI

Apa maksudnya? Nilaikan diri anda dari aspek fizikal dan mental. Bagi aspek fizikal, apa yang aku buat, aku catat semua ukuran badan, berat permulaan, Basal Metabolic Rate, keperluan kalori seharian, dan aku cuba berlari tengok sejauh mana kemampuan aku. Daripada situ kita mula, kita set target jangka masa pendek dan jangka masa panjang. Berapa berat kita nak capai dalam sekian-sekian masa. Aku lakarkan 5 bahagian target jangka masa pendek yang aku nak capai, cara ini sebenarnya lebih berkesan untuk pastikan kita terus memotivasi diri dan tak patah semangat.

Dari aspek mental, aku akan nilaikan balik kesihatan aku, kehidupan aku dan kenapa aku nak kurus dan sihat. Tujuan itu yang memandu kita ke destinasi sebenarnya. Kalau rasa nak berjumpa doktor dan periksa kandungan kolesterol darah, peratusan lemak dalam badan, dan sebagainya pun lagi digalakkan. Doktor akan beritahu status kesihatan anda dan kondisi tubuh badan anda supaya kita boleh rancang diet yang macam mana kita perlu amalkan, sukan yang macam mana kita boleh lakukan sesuai dengan keadaan kita.


DIET & CARA PEMAKANAN

Kalau nak diikutkan ada bermacam jenis diet yang ada di luar sana, daripada Atkins diet, diet vegan, diet mengikut jenis darah, diet vegetarian, diet seimbang dan banyak lagilah. Jadi bila kita dah kenal tubuh badan kita, kita boleh nilaikan sendiri apa cara pemakanan yang terbaik kita boleh amalkan untuk turun berat badan. Ramai yang amalkan crash diet sebab nak cepat turun berat badan tapi kena ingatlah cepat berat turun, cepat berat naik. Itu namanya yo-yo effect. Untuk golongan yang macam aku, yang perlu turunkan "banyak kilogram", crash diet memang not in the list. Kita tak nak rosakkan sistem metabolisma tubuh badan kita.

Jadi untuk golongan yang macam kami, yang terbaik adalah DIET SEIMBANG walaupun effectnya agak lambat jika nak dibandingkan dengan diet radikal yang lain. Semenjak dari hari pertama, aku catat semua makanan aku dan jumlah kalorinya. Bila perlu pakai penimbang, memang aku pakai. Di pengakhiran hari, apa yang penting kalori kita makan tak lebih dari kalori keperluan seharian kita. Tapi janganlah terlampau rendah contohnya ada orang amalkan diet dengan memakan 1200 kcal sehari. Itu akan merendahkan metabolisma anda. 

Bagi aku DIET SEIMBANG tak stress langsung dan paling terbaik sekali, walaupun aku perlu guna penimbang kadang-kadang untuk timbang makanan. Sebab kita masih boleh enjoy makanan kesukaan kita, cumanya PORTION CONTROL. EAT LESS BUT FREQUENT AND EAT CLEAN. Anda mungkin selalu dengar orang kata begitu, tapi percayalah, bila anda dah amalkan tabiat eat less but frequent anda akan rasa perbezaan yang sangat besar. Itu yang aku alami sendiri bila makan 5 kali sehari (jarak masa 3 - 4 jam di antara meal), nanti akan aku kongsikan di lain artikel.


WORKOUT

Pertama sekali kena ingat, jangan paksa diri, buat ikut kemampuan diri. Lama kelamaan, daya ketahanan dan stamina kita akan dengan sendirinya meningkat. Just go with the flow. Tapi kenalah konsisten, dan kuat semangat. Aku lemah dalam aspek ini, tapi aku cuba tolak diri aku, mula-mula buat exercise 10 minit pun jadilah. Bergeraklah daripada tak bergerak langsung. Lama-lama nanti kita mula berjalan dan akhirnya kita akan berlari. At some point, you must start.

Rajin-rajinlah membaca apa itu cardio training, strength training, interval training dan sebagainya. Ada banyak jenis workout dan setiap darinya ada kebaikan masing-masing. Apa yang aku buat, aku follow channel fitness instructor yang certified. Selalunya mereka akan ada workout plan yang kita boleh follow. Contoh di sini, aku follow channel JOANNA SOH sebab aku rasa aku boleh follow cara dia. Dia anak Terengganu yang menetap di UK dan ada ramai subscriber. Sekarang aku sedang follow workout plan yang dia sediakan dalam blog, untuk jangkamasa 3 bulan. Segala workout telah disediakan dan kita cuma perlu tekan play dan follow.

Selain dari itu aku selang-selikan dengan workout dari JILLIAN MICHAEL, BEFIT, FITNESS BLENDER, aku buat sedikit TAEBO dan ZUMBA. Dan bila aku dah bosan dengan workout, apa aku buat adalah berjalan di track berdekatan dengan rumah aku. Jalanlah aku, 6 ke 8 pusingan. Belum mampu lagi sampai 10, insyaALLAH satu hari nanti. Dah penat berjalan, aku ambil masa 15 minit untuk main basketball atau kickboxing. Apa yang penting, variasikan workout supaya tak bosan dan untuk pastikan kita terus bermotivasi. Bila badan dah mantap bolehlah cuba INSANITY ataupun FREELETICS.  


Rutin aku sekarang adalah exercise 5 - 6 hari / seminggu selama 30 - 40 minit. Kalau keluar ke track untuk berjalan dan main basketball aku luangkan dalam 90 minit. Maklumlah padang luas ya ampun. Sekali pusing, rehatnya 5 minit. Haha. Sebelum ini aku exercise setiap hari sampai aku jadi lemah tak bertenaga, pening kepala, loya dan asyik rasa nak tidur, otot aku pun asyik sakit sebab tak ada masa rehat untuk dia sembuh.

But now, lesson learnt. Paling tidak, rehatlah satu atau dua hari untuk beri otot anda bernafas dan kembali sihat semula setelah penat exercise. Okay?


Itu buku dan fail yang aku guna untuk catatkan semua nota yang aku belajar, rata-ratanya dari SUSUSEJAT.COM dan KEVINZAHRI.COM, selain itu segala progress ukuran dan berat badan aku kumpulkan dalam fail itu. Dalam diary pula, aku catat makanan dan kalorinya. Mula-mula memang leceh tapi lama-lama jadi habit, dah tak kisah dah. Rasa seronok pula bila buat. Aku set juga target aku dan tampal di dinding untuk aku tengok setiap hari.

Ini pun dah banyak aku tulis walaupun sebenarnya ini lebih kepada pengenalan saja. Hahaha. Di lain bahagian, aku akan cerita satu persatu pengalaman aku tentang DIET & CARA PEMAKANAN, WORKOUT, dan PERUBAHAN BESAR YANG AKU ALAMI serta beberapa cerita yang mana nampak kecil tapi memainkan peranan dalam menurunkan berat badan.


Pesan pada diri, jangan berhenti hanya kerana kita penat, berhenti bila kita dah selesai dan capai matlamat. Okay? ^^


Nanti kita cerita lagi di lain entri pengalaman pahit manis yang aku lalui dalam perjalanan ini. It is indeed, not an easy journey. But this will pass, and I'm gonna sail through it. Salam Jumaat semua. Jaga diri. Assalamualaikum.


17 Okt 2014

Sedikit Motivasi Untuk Diri Sendiri

Oktober 17, 2014 0 Comments
Assalamualaikum.

Ingat lagi tak entry kolaborasi dengan Zalora yang lepas tentang DUNIA SHOPPING ONLINE? Alhamdulillah, atas sedikit usaha, dapatlah sedikit reward dari Zalora. Masa itu Zalora tengah ada sale macam nak runtuh. Sampai 90% pun ada okay. Jadi aku ambil peluang ini untuk tunaikan hajat aku dengan menggunakan reward yang diberi.

Kedua-duanya kasut lelaki. Tapi apa ada hal ya tak, asal selesa dipakai. Aku memang tengah mencari kasut untuk aku guna buat workout dan berlari setiap hari, dan alhamdulillah rezeki datang tak terduga. Aku rembatlah satu kasut dari Zalora. Yang sebenarnya hiking shoes, tapi layankan sajalah Labu. Haha. Memang sedap pakai tapi besar. Kekeke.

Dan dengan lebihan reward dari pembelian kasut tadi, aku pilih lagi satu kasut. Yang ini denim sneakers, saja nak buat pakai bila jalan-jalan. Nampak cool sikit. Haha. Okay, aku memang tak ada taste sangat dalam pemilihan kasut. Waima dalam pemilihan baju sekalipun, aku memang failed. Bukan perempuan ayu. Haha. Asal cool di mata aku, aku tak kisah sebenarnya apa orang nak kata.

Kedua-dua kasut ini aku dapat separuh harga dengan nilai keduanya RM96 tanpa perlu mengeluarkan walau satu sen pun. Terima kasih Zalora. Servisnya pun cepat, dalam 2 - 3 hari saja barang dah sampai. Ada rezeki boleh kaloborasi lagi kan. Heee.

Sedikit motivasi untuk diri sendiri yang tengah sibuk nak kuruskan badan. Jom berlari dan bakar lemak!!! Tapi esok petanglah. Haha. Selamat malam semua. Take care. Assalamualaikum.


10 Okt 2014

3 Jenis Pemanduan Merbahaya

Oktober 10, 2014 2 Comments
Assalamualaikum.

Selamat pagi Khamis. Esok Melaka cuti woiii! Haha. Sekarang dah masuk bulan Oktober, dalam 2 bulan lebih lagi berakhirlah tahun 2014 yang bagi aku memang banyak sangat dukanya. Setelah difikirkan masak-masak, timbang baik buruk, untuk kebahagiaan diri serta insan-insan keliling, aku berhajat nak membuat satu perubahan dalam hidup. Beralih dari satu fasa ke satu fasa lain. Puas dah berfikir sebenarnya, mungkin ini yang terbaik.

Okay, tutup kisah tahun 2015. Beralih pada tujuan utama tulis entry kali ini. Dah lama sebenarnya nak tulis pasal pemanduan merbahaya, al maklumlah dalam 2 3 bulan kebelakangan ini aku banyak memandu. Walaupun aku bukanlah calon terbaik nak cerita benda begini sebab aku pun bukanlah berhemah mana sangat. Haip! Tapi tak adalah sampai duduk menyetan atas jalan raya okay. 

Kalau nak diikutkan ada terlalu banyak jenis pemanduan merbahaya. Contohnya macam speeding, menelefon atau berSMS sambil memandu, tak pakai tali pinggang keledar, nak tukar arah laluan "MALAS" nak guna signal, macam benda alah tu berat 1 tan, dan banyak lagilah major-major things yang menyebabkan pemanduan itu jadi merbahaya. Untuk diri sendiri dan juga untuk orang lain.

PICTURE TAKEN FROM GOOGLE IMAGE. CREDIT TO THE RESPECTED SITE.

Tapi yang 3 ini aku nak tulis secara terang-terangan di sini, memandangkan inilah masalahnya yang selalu aku jumpa di kalangan pemandu-pemandu di negeri yang aku diami iaitu Melaka. 

1) TAK ADA LAMPU BRAKE

Memang sangat mendebarkan buat pemandu yang memandu di belakang kereta yang tak ada lampu brake. Kadang rasa annoyed jugalah, bila mana lampu brake dah tak ada, tambah lagi bawa kereta 30 - 40 km/jam. Hoho!!! Memanglah kita boleh agak dengan usha keadaan kenderaan di depan, tapi kereta kalau tak ada lampu brake memang merbahaya dan boleh menyebabkan kesesakan dan juga kemalangan. Ini betul okay, siap boleh kena saman kalau pak polis nampak. Jadinya, rajin-rajinlah tengok lampu brake kereta. Bukan tengok sesaja, checklah berfungsi ke tidak. 

2) BILA DAH ACCIDENT, BERHENTI TANG TANG TU JUGA

Adoiii. Yang ini memang betul aku tak faham. Memang selalu sangat dah aku nampak. Dari jauh dah jam. Hairanlah juga sebab waktu yang tak sepatutnya jam tapi jadi jam. Rupanya ada accident dekat depan nun, tapi kereta ada di tengah dunia. It is understandable kalau kereta anda tak boleh bergerak langsung lepas kemalangan, tapi apa kes kalau cuma minor accident, langgar bumper, tapi duduk settle tengah jalan sampai jalan jam.

Memanglah kita akan gabra bila accident, tapi ambil masa beberapa saat dan tenangkan diri. Bawa kereta anda ke tepi jalan, ajak kawan yang berlanggar sekali tu settle tepi jalan. Tak adalah jalan jam sangat. Peace.

3) BILA KERETA TENGAH LAJU, DAN ANDA KELUAR SIMPANG. YANG ITU SAYA MASIH BOLEH TERIMA. YANG TAK BOLEH TERIMA BILA DAH KELUAR SIMPANG, TAK PICK UP THE SPEED, DAN BAWA 40 - 50 KM/ JAM

Haaa!!! Gitu panjang penjelasan dia. Prinsip bawa kereta senang saja, atas jalan raya bukan aku seorang saja yang memandu. Ada orang lain lagi selain diri anda. So always be considerate dalam keadaan yang memerlukan anda untuk considerate. Contoh macam keadaan di ataslah. Tak suruh pun bawa laju, tapi janganlah slow sangat sampai belakang anda diekori oleh seekor anaconda. Panjang tu kereta beratur belakang awak. Hehe.

So, always be considerate. Tak kisahlah orang tak consider perasaan anda, tapi anda jagalah hati orang. Eh!!! Ni cakap pasal memandu ke pasal hati perasaan? Haha. Boleh sajalah Labu. Till next entry. Take care. Assalamualaikum.

8 Okt 2014

3 Reasons : Why You Should Buy Online In Malaysia

Oktober 08, 2014 2 Comments
Assalamualaikum.

Lama tak menulis eh? Sementara menantikan aku siapkan entry seterusnya yang masih dalam proses mengarang untuk kolum NAK KURUS, apa kata kita jenguk sekejap entry tentang online shopping di Malaysia.

Masa aku kerja dulu, online shopping memang jadi pilihan utama. Suka sangat duduk mengadap komputer sampai berjam-jam, semata-mata nak cari online shop yang menjual barang berkualiti, harga berpatutan, servis memuaskan dan yang paling penting dapat banyak review positif dari pelanggan. Barulah kita rasa yakin nak berurusan dengan mereka. Benda yang selalu aku beli melalui online macam gadget, baju, movie, dan banyak lagilah. Proses yang mudah kan, order, bank in dan tunggu saja barang sampai depan rumah. Easy peasy.
:)

Jom tengok entry kolaborasi aku dan Zalora tentang 3 sebab utama kenapa di Malaysia, pembelian atas talian adalah lagi best dari conventional shopping.



Budaya atau trend membeli-belah secara online dah lama popular di luar negara. Tapi, budaya buy online in Malaysia merupakan perkara yang baru dan sejak akhir-akhir ini, dah makin ramai pembeli yang telah berubah angin daripada cara konvensional (membeli-belah secara langsung atau offline) ke online shopping. Walau macam mana pun, masih ada lagi segelintir dari kita pembeli yang masih was-was dan meragui keberkesanan pembelian secara online. Jadi, apa sebenarnya kelebihan membeli-belah secara online? Kenapa perlu beli secara online?



#Sibuk @ Tidak Mempunyai Masa

Online shopping merupakan pilihan yang terbaik untuk anda yang sentiasa sibuk di pejabat dan mempunyai kekangan masa. Tambah lagi di zaman IT, segalanya di hujung jari. Daripada proses mencari barang, order dan buat bayaran, waima tracking parcel sekalipun kita boleh lakukannya melalui atas talian. Zaman dah banyak berubah, tak perlu dah nak beratur bagai buat pembayaran, berebutkan barang sebab cuma tinggal 1. Betul tak?



#Traffic Jam

Sebagai rakyat Malaysia, anda semua pun dah sedia maklum dengan keadaan lalu lintas di negara kita. Tambah lagi bila tiba waktu perayaan atau pun waktu orang baru balik dari kerja. Traffic jam memanjang. Jadi, online shopping boleh menyelamatkan diri anda daripada tersekat dalam kesesakan lalu lintas. Segalanya berada di hujung jari anda apabila membeli-belah secara online. Tak perlu dah sibuk nak cari parking sampai berpusing-pusing dekat tempat parkir kereta sampai 1 jam semata-mata nak tunggu parking kosong.


#Sesak

Ini sebab utama aku tak suka shopping. Tambah lagi hujung minggu, waktu cuti. Orang ramai tak payah nak kata, dah macam sardin. Eh, ke macam lautan semut. Hehe. Sebab faktor sesak inilah aku lebih selesa beli melalui atas talian. Tak perlu nak berhimpit-himpit dan berlaga-laga. Cuma perlu duduk di rumah, buka laptop atau on smartphone saja. Malah, boleh shopping sambil berbaring dan bergolek atas katil. Mudah kan?



Untuk anda yang menggemari online shopping, alamilah pengalaman membeli-belah secara online yang termudah dan selamat apabila anda membuat pembelian di ZALORA Malaysia. Portal online yang membariskan pelbagai jenama tempatan dan antarabangsa ini merupakan destinasi fesyen yang terbaik untuk anda! ZALORA juga menyediakan perkhidmatan penghantaran secara PERCUMA terus ke rumah anda.

Akhir kata, selamat membeli belah. Assalamualaikum.




2 Okt 2014

[SPOILER ALERT!] Tak Sabar Tengok Episod Akhir Good Daughter Hana Punya Pasal

Oktober 02, 2014 8 Comments

Assalamualaikum.

Pertama kali, ampun maaf dipinta kepada sesiapa yang terlanding dalam entry yang penuh dengan spoiler ini. Maaf!!! Sila jangan teruskan pembacaan kalau masih ingin mengekalkan suspens dan debaran. Hahaha.

Sekarang musim makcik-makcik, kakak-kakak, adik-adik, malah mungkin juga pakcik-pakcik dan abang-abang duduk melayan drama Korea yang berjumlah 122 episod ini di saluran ONE HD 393. Drama yang bertajuk Good Daughter Hana @ A Well Grown Daughter Hana ini dah pun habis tayangannya di Korea dalam bulan 5 yang lepas.

Drama yang diterajui oleh Park Han Byul dan Lee Tae Gon ini aku memang tak layan pun. Tapi sebab mak dengan abah aku layan, kadang aku pun duduk terlayan samalah. Lagipun aku jarang tengok Lee Tae Gon berlakon, jadi berhasratlah nak tengok sampai ke sudah siapalah gerangannya yang akan bersama Hana di pengakhiran cerita.

Minat dengan Lee Tae Gon ini semenjak dia jadi guest dalam Running Man episod KING RACE. Perghhh!!! Kuat sey!!! Haha. Jadi kerana tak sabarnya aku nak tahu pengakhirannya, nak tunggu TV pun lambat lagi, jadi aku download sendiri. Hahaha.


Inilah scene akhir sekali dalam drama ini. Hana bersama dengan insan yang dia cinta. Part bila Hana beritahu si jejaka yang dia tak bertepuk sebelah tangan memang touching habis. Han Yoon Chan pun dah sibuk sorong beg Akademi Fantasia sebab nak tinggalkan Korea dan mulakan hidup baru. Tsk tsk!!!




Park Han Byul sangat cantik dan hot. Maklumlah, model. Aku kenal dia bukan kerana lakonan dia, tapi lebih kepada sebagai kekasih kepada penyanyi Se7en. Lama gila mereka bercinta. 10 tahun lebih rasanya. Perghhh!!!

Aku suspens juga bila tengok scene ni. Sedih ada, touching ada, semua adalah.


l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
V



Tapi sedih kejap aje. Sebab akhirnya dapat tengok happy ending untuk Hana. Haha. Simpan perasaan seorang diri memang perit kan, mencintai dalam diam. Hmmm. Boleh ke aku dapat happy ending macam Hana? Huhu. Abaikan.

Okay semua, sampai sini. Selamat malam. Jaga diri. Assalamualaikum.