Easy Come Easy Go

3 comments
Assalamualaikum.

Salam hujung minggu. Salam pagi Ahad. Sekejap benar cuti Tahun Baru Cina habis ya. Sempatlah pulang ke Kota Tinggi jenguk orang kampung walaupun cuma 2 hari. Tak boleh lama-lama sebab adik yang praktikal dekat KPJ Ampang Putri pun dah nak sambung praktikal dia semula. Apa pun, seronok dapat pulang ke kampung. Tapi cuaca di Johor memang agak panas, bahang terasa naik sampai ke kepala.

Bila balik, macam-macam orang kita jumpa, macam-macam cerita kita dengar. Terutama sekali pasal "perhubungan". Apa yang aku boleh simpulkan, selalunya benda yang datang secara senang, akan pergi juga dengan senang, macam petik jari saja. Selalunyalah.

Contoh yang paling dekat dengan diri sendiri, adalah manusia dan perasaan. Dengan tak semena-mena ianya datang dalam hidup kita, like a surprise. And of course we will think it is too perfect to be true. Dan seperti yang dijangka, what comes easy won't last, and what lasts won't come easy. Macam mana senang dia datang, begitu senang jugalah dia pergi. No lingering feels.

Jadinya bila dah susah payah cari dan jumpa, jangan lepaskan. Cuba pegang selagi terdaya. Kalau ianya berbaloi untuk kita berusaha pegang dan simpan, jadi berusahalah sehabis daya. Salam hujung minggu semua. Jaga diri. Assalamualaikum.


A Comedian And A Killer?!

4 comments
Assalamualaikum.

Salam pagi Selasa. Eh. Esok dah mula cuti sekolah sempena tahun baru Cina eh? Bila nak dekat Chinese New Year, tak semena-mena mesti teringat kenangan zaman sekolah dulu. Dulu aku sekolah Cina, jadi boleh dikatakan 95% dari pelajarnya berbangsa Cina. Aku ingat lagi kenangan ikut kawan-kawan beraya rumah mereka, dah puas beraya rumah kawan pergi pula rumah cikgu. Habis satu taman perumahan kami tawaf. Datang beraya, kopek buah mandarin sebiji dua, makan gula-gula, dapat duit, balik!! Haha. Dah habis taman sendiri, pergi pula taman sebelah. Ouh. I miss my childhood.

When I was a small kid, I used to be so bright and very active. Lots of friends because I was easy going and humorous. But as I grew up, the sense of humor, it kinda lost the touch. Friends? Also not so much. Part of the reason I named my blog Cahaya Yang Riang Gembira, because I thought I wanna bring back the old me. That little bright and funny girl I used to be. It's a happiness when you're able to make other people happy.

This one here is just another fun thing that I did on Facebook few days back. Ramai benar orang sibuk duduk share Wikipedia tentang diri mereka, jadi aku pun saja-saja cuba. Well, ini bukan betul-betul, just for fun. But, I love how the Wikipedia wrote about me.

A comedian!! One of the most hilarious human being alive


Yerp. You are right. A comedian. An occupation where you entertain people and make them laugh. Thank you Wikipedia. Lol!

Have you tried yours? Bet it's going to be funny too. Oh yeah, I never thought I worth 26 million. Haha. Anyway, have a great day people. Happy holiday. Take care. Assalamualaikum.

Longing

4 comments
[LONGING FOR YOU]

You keep flickering before my eyes

So I close my eyes but I still see you anyway
Again today, I’m behind you
Only looking and finally turning around


The moon shines in the night sky

When the stars draw out your face, I long for you

I love you, I shout out in my heart thousands of times

But you can’t hear, you don’t know about me
I long for you and long for you, I can’t fall asleep
Because I can’t forget you for a single moment


I didn't know it was love

I thought you would just pass by
So like a fool, I let you go
Only to be left with regret and sighs, longing for you every day


Words I've never said to you, I finally say it out loud

Words I can’t hold in anymore

I love you, I shout out in my heart thousands of times

But you can’t hear, you don’t know about me
I long for you and long for you, I can’t fall asleep
Because I can’t forget you for a single moment


When you’re struggling and in pain

When you are feeling lonely
I am by your side


I love you, words I confess by myself

Though my heart hurts, I am happy
I long for you and long for you, I can’t fall asleep
Because I miss you so much

HEART SPEAKS : Do you know that feeling of longing? It's unique. Heh.



Ujian Dan Kebaikan

6 comments
"Sesiapa yang Allah kehendaki kepadanya kebaikan, nescaya Allah mengujinya."
HR Bukhari


Assalamualaikum.

Sebenarnya petikan hadis tersebut aku terbaca masa menonton sebuah telemovie, dan ianya cukup memberi makna kepada aku. Beberapa minggu sudah, aku terima keputusan yang memang selama ini dinantikan. Maklumlah, benda yang dah kita asyik idam-idam, maka penantian itu memang satu penyeksaan.

Tapi sayang seribu kali sayang, apa yang aku idam dan aku inginkan sangat bukan milik aku dan dah jadi milik orang lain. Tahniah kepada individu tersebut walaupun aku tak mengenali dia. Haha. Hakikatnya susah kita nak jumpa sesuatu yang kita suka, dan bila dah jumpa tak selalunya ianya akan jadi milik kita.

Nampaknya perjalanan "mencari" akan bermula lagi sementara permohonan kontrak housemanship aku masih on hold lagi. Jujurnya memang aku cakap, hati dah tak ada pada yang lama, maka sebab itu aku teramat berharap apa yang aku mohon aku dapat. Kalau nak dicongak dengan jari, ada dalam 10 permohonan aku dah hantar. 2 tak berjaya, 2 lagi menunggu hari ditemuduga. 6 lagi masih menanti. Semua yang aku mohon memang kena dengan jiwa aku. Tapi itulah, kalau Allah kata belum lagi, maka mungkin belum lagi rezeki aku.

Banyak perancangan aku. Terlalu banyak. Aku nak sambung Master of Health Science bila keadaan dah stabil. Part time pun jadilah. Dalam masa yang sama tolong family aku. Kahwin?! Tipu kalau kata tak nak. Kalau ikut hati gadis umur 28 ini memanglah nak kahwin. Tambah lagi tengok kawan-kawan sendiri semua dah on the way tambah anak nombor dua. Tapi apakan daya, soal kahwin, soal cari calon kena tolak tepi dulu. Tanggungjawab anak sulung ini masih banyak lagi. Cuma aku berdoa, dapat bertemu jodoh yang sangat sangat sangat memahami.

At the moment, life is really not going according to plan. Everything is haywire at this point of time in my life. I never expect for it to turn out like this, I feel really worn out, desperate, and heart broken. Part of me is giving up, but there is another part is pulling me up.

 "Sesiapa yang Allah kehendaki kepadanya kebaikan, nescaya Allah mengujinya."
HR Bukhari

Aku tahu, Allah uji aku dengan ujian-ujian ini sebab DIA tahu aku mampu mengharungiNYA, dan aku pasti DIA ada perancangan yang lebih baik untuk aku. Untuk anda-anda yang sedang diuji, bertabahlah. Satu hari nanti, pasti akan ada sinar cahaya terang yang menerangi dunia yang gelap. Tabah dan sabar. InsyaALLAH dipermudahkan.

Salam petang Isnin. Jaga diri semua. Assalamualaikum.



"I don't wanna be a hero"


See See Tee Vee

7 comments
Assalamualaikum.

Salam Khamis. Sebenarnya ditulis pada hari Rabu, tapi tak kisahlah. Ejaan tajuk entry pun dah merepek. Entry apatah lagi. Bukan apa, lama dah tak menulis, tapi rasa nak juga menulis. 3 hari kira lama okay, untuk penulis tegar ini.

CREDIT TO THIS SITE

Minggu ini agak sibuk, ada kerja yang perlu dikejar untuk disiapkan. Harap minggu ini berlalu dengan tenang. Well, apart from what happen today evening. Sebenarnya bukan "jatuh" yang di dalam gambar di atas saja yang sakit, jatuh tersembam atas lantai lagi sakit okay.

Nak dijadikan cerita, adik kesayangan minta tolong beli barang dekat 7 Eleven, nak ditolak tak sampai hati, jadi kakaknya pun pergilah menunaikan hajat adiknya. Entah macam mana kaki tersadung dekat anak tangga, maka jatuhlah muka tersembam ke bumi. Jatuh yang luar biasa, sebab impak yang kuat. Nak dijadikan cerita, 7 Eleven Semabok Perdana bersebelahan dengan kedai nombor ekor, maka jatuh tergolek baik punya depan kedai sambil disaksikan apek-apek yang sibuk mengisi kertas-kertas mereka.

Nasib badanlah, sebab tak ada orang hirau pun. Lepas dah pandang, sambung balik isi kertas. Haha. Sedih kejap sebab tak ada orang hirau. Kah kah kah. Jatuh bukan minor-minor punya, habis kaki-kaki aku biru-biru bengkak sebesar telur ostrich, dengan dada sakit, pinggang terseliuh. Nampak benar badan makin tua. Hoho. Sebenarnya satu saja harapan aku, janganlah ada SEE SEE TEE VEE merakam seorang wanita lewat 20an jatuh sebab "terkam katak". Well, I mean literally.

Bukan apa, orang sekarang agak cepat kalau bab viral mengviralkan ini. Cepat buat hipotesis, cepat buat kesimpulan. Kalau yang baik, baguslah. Yang buruk? Takut lama-lama jadi "penyakit" yang susah dah nak diubati. You know what I mean. Tiba-tiba tukar bab ini pula ya. Haha.

I guess that's all the "nagging" for today. To be continued. Take care readers. Have a great day ahead. Assalamualaikum.

Cahaya Yang Riang Gembira. Dikuasakan oleh Blogger.